Z Bratislavy do Košíc na jedno nabitie

Elektromobily, plug-in hybridy, elektrické kolobežky a motorky prezentoval v Košiciach Salón Elektromobilov. Medzi vystavovateľmi boli najznámejšie automobilky ako Mercedes-Benz, Honda, Volvo, Hyundai, Renault, Tesla, KIA, Peugeot, Subaru či Ford. Fanúšikov motoriek potešil elektrický Harley-Davidson.

08.09.2020 00:00
elektromobil, Salón elektromobility Foto: ,
V Košiciach vystavovali viac ako 50 elektromobilov.
debata (8)

VIDEO: Salón Elektromobilov v Košiciach.

Video

„Dali sme dokopy väčšinu dostupných elektromobilov, ktoré sú na Slovensku aktuálne v ponuke. Vlastne takmer všetky vozidlá, ktoré sa dajú nabíjať a na ktoré sa vzťahuje dotácia ministerstva hospodárstva. Na salóne sa prezentovalo okolo 50 modelov automobilov, ale aj motorky, skútre či bicykle. Aj vozidlá, ktoré sa ešte nedostali do predaja,“ povedal Michal Chabada, organizátor Salóna Elektromobilov v Košiciach.

Doplnil, že súčasťou podujatia boli diskusie a prednášky na tému elektromobilov, ekológie alebo zelenej energie. Netreba sa podľa neho už obávať vysokých cien elektromobilov. „Najlacnejšie mestské vozidlá sa už dajú kúpiť od 18-tisíc eur, ale máme informácie, že je záujem aj o drahšie modely,“ podotkol Chabada. Na výstave boli aj automobily, ktorých cena presahovala aj 50-tisíc eur. Vodičov zaujíma aj dojazd takýchto automobilov, ktorý bol v minulosti nízky. „Momentálne je priemer okolo 300 až 400 kilometrov na jedno dobitie, ale skúšali sme nedávno cestu z Košíc do Bratislavy a nemuseli sme vozidlo dobíjať. Samozrejme, išli sme rýchlosťou 90 až 100 kilometrov za hodinu,“ doplnil Chabada.

Vlani v decembri ministerstvo hospodárstva vyhlásilo výzvu na dotáciu pri nákupe elektromobilu, pričom záujemcovia mohli čerpať 8-tisíc eur a bolo na to vyčlenených šesť miliónov eur. Táto suma bola vyčerpaná za necelé štyri minúty.

„Prerozdelenie financií sa predĺžilo kvôli pandémii. Zo 755 žiadostí už bolo do dnešného dňa 611 schválených. V zásobníku je momentálne 308-tisíc eur, pretože 116 ľudí stornovalo záujem o dotáciu alebo odstúpili od žiadosti. Tieto peniaze budú určené pre žiadateľov, ktorí sa umiestnili od čísla 756 vyššie,“ uviedol Adrián Krajňák z odboru priemyselného rozvoja ministerstva hospodárstva. Doplnil, že zo šesť miliónov eur už štvrtina peňazí bola vyplatená a elektromobily už jazdia po slovenských cestách a ďalších 65 percent peňazí je schválených a onedlho ich žiadatelia dostanú. Predstavitelia ministerstva informovali aj o novej výzve, ktorá bude tentoraz venovaná na rozšírenie siete nabíjacích staníc na Slovensku.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil
Články podľa značiek