Škoda Enyaq GT? Áno, SUV-kupé na elektrinu je už na ceste

Druhý karosársky variant elektrické SUV Škody dorazí budúci rok. Testy predsériových prototypov sú v plnom prúde. A vyzerajú "šik".

09.09.2020 16:00
debata
Elektrického SUV-kupé Škody sa predsa len... Foto: motor1.com
Škoda Enyaq GT - testy prototypov Elektrického SUV-kupé Škody sa predsa len dočkáme. Enyaq GT bude nižší a jeho strecha začne klesať už za strednými stĺpikmi. Rozdielne budú aj nárazníky či dizajn kolies.

Ešte nevychladli emócie z premiéry prvého novodobého elektromobilu Škody a ďalší Enyaq už vystrkuje rožky. A je to logické. Štúdie, ktoré tomuto elektromobilu predchádzali, mali totiž karosériu SUV-kupé. Týkalo sa to konceptu Škoda Vision E, ktorá debutovala na autosalóne v Šanghaji v roku 2017, ale aj konceptu Vision iV z vlaňajšieho ročníka autosalóna v Ženeve. Sériový Enyaq, predstavený len minulý týždeň, dal však prednosť praktickejšiemu riešeniu – klasickému SUV. Lenže, ako vidieť, na športovejší derivát v Mladej Boleslavi rozhodne nezabudli.

Web motor1.com totiž priniesol špionážne snímky zamaskovaných prototypov Enyaqu, ktoré rozhodne klasické SUV nepripomínajú. Pod ochrannými polepmi sa skrývajú esúvečká s jasne klesajúcou líniou strechy. Takže pripravovaný VW ID.4 rozhodne nebude jediným elektrickým SUV s takouto karosériou. Príde aj jeho súrodenec z Mladej Boleslavi. Koncern VW vlastne inú možnosť ani nemá. Aby sa jeho elektromobilov predalo čo najviac, boli čo najlacnejšie a kompenzovali flotilové emisie, musí pustiť všetky koncernové značky do väčšiny segmentov.

Techniku bude nové SUV-kupé mať spoločnú so... Foto: motor1.com
Škoda Enyaq GT - testy prototypov Techniku bude nové SUV-kupé mať spoločnú so svojím klasickým súrodencom. Takže do úvahy pripadajú akumulátory s kapacitou 60 alebo 80 kWh a výkony 132, 150, 195 a 225 kW.

Ako sa novinka bude volať, nie je zatiaľ známe, no podľa vzoru čínskych modelov Kodiaq GT a Kamiq GT, i keď so spaľovacími motormi, je veľmi pravdepodobné, že aj elektrická novinka ostane pri tejto tradícii. Logo RS si už totiž Enyaq vyčerpal vo svojej klasickej verzii. Špionážne snímky odhaľujú, že športový Enyaq bude o málo nižší, možno aj vďaka bezrámovej konštrukcii okien dverí, ktoré mali predchádzajúce koncepty. To dodá Enyaqu GT športový „strih“.

Nepochybne sa bude Enyaq GT snažiť zdôrazniť športovú DNA aj odlišnými nárazníkmi či väčším priemerom kolies. Techniku si však požičia od svojho súrodenca. Takže do úvahy pripadajú akumulátory s kapacitou 60 alebo 80 kWh a výkony 132, 150, 195 a 225 kW, vrátane verzií s pohonom oboch náprav. Je však možné, že pre GT vyberie Škoda len výkonnejšie konfigurácie s dlhším dojazdom. Novinka by sa mala predstaviť už v novembri a k prvým zákazníkom zamieriť začiatkom budúceho roka. Snímky predsériových prototypov dokazujú, že vývoj je vo finálnom štádiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #kupé SUV #Škoda Enyaq #Škoda Enyaq GT
Články podľa značiek