UAZ 2206: Takto by mohla vyzerať ruská ‘Buchanka‘ o pár rokov

Ikona ruského terénu, dodávka UAZ má síce na konte 55 rokov, ale do výslužby sa stále nechystá. Zákazníci ju milujú pre jej jednoduchosť a bezkonkurenčné schopnosti mimo asfaltu. Nezávislý grafik teraz ukázal, akoby mohol vyzerať jej dizajn v budúcnosti. Nič také ale v najbližších rokoch nehrozí.

11.09.2020 18:00
debata (8)
Novodobá buchanka si zachováva typické črty... Foto: Andrei Davydov
UAZ Buchanka - dizajnový návrh 2020 Novodobá buchanka si zachováva typické črty originálu, je však neporovnateľne modernejšia. Kruhové svetlá nahrádza horizontálnymi a tiež redukuje počet okien.

Je to veterán? Ani náhodou. UAZ 2206 schádza z montážnych liniek Ulianovského automobilového závodu nepretržite už 55 rokov a príliš sa nelíši od svojho originálu. V podstate je to malý zázrak na kolesách. Buchanka (bochník), ako sa mu hovorí, je totiž viac off-roadom ako klasickou dodávkou. Má rebrinový rám, tuhé nápravy odpružené listovými perami, redukciu, 4×4 aj uzávierku. Buchanku poháňa benzínový 4-valec s objemom 2,7 litra s výkonom 83 kW. Kvalita je síce zúfalá, ale toto auto dá do poriadku priemerne zručný automechanik v každej garáži. Stačí kladivo a trocha vodky. Aj to je dôvod, prečo na buchanku Rusi nikdy nezanevreli. V podstate nemá konkurentov.

Podľa technického nákresu je jasné, že autor... Foto: Andrei Davydov
UAZ Buchanka - dizajnový návrh 2020 Podľa technického nákresu je jasné, že autor návrhu obdaril Buchanku podstatne väčšími rozmermi.

Takže v Uljanovsku sa vývojom novej generácie ani nezaoberajú. Buchanka prechádza len drobnými evolučnými zmenami, podobne ako o čosi mladšia Lada Niva. Napriek tomu sa na ruskej sociálnej sieti VKontakte, objavili počítačové skice nezávislého grafika Andreja Davydova. Ukazujú dizajn buchanky pre blízku budúcnosť. Kuriózne je, že „rendre“ umiestnil výrobca na svoj vlastný profil, aby zistil, čo by si o takomto aute zákazníci mysleli. A hoci sa „redizajn“ UAZ-u mnohým páči, z diskusie je jasné, že väčšina priaznivcov si žiadnu zmenu nepraje, zo zmien majú skôr obavy. A tiež z nárastu ceny, ktorej by sa moderná verzia nevyhla.

O terénnych schopnostiach presviedča extrémnou... Foto: Andrei Davydov
UAZ Buchanka - dizajnový návrh 2020 O terénnych schopnostiach presviedča extrémnou svetlou výškou aj obrovskými kolesami s terénnymi pneumatikami.
Niektorí namietajú, že auto by malo pre predĺžený rázvor horšie jazdné vlastnosti v teréne a samonosná karoséria by zas znížila odolnosť a tuhosť konštrukcie. V každom prípade vyzerá návrh atraktívne. Črty originálu Davydov zachoval, ale použil horizontálne svetlá, namiesto tradičných kruhových a znížil aj enormný počet okien, ktorými je Buchanka typická. Technický nákres, ktorý autor digitálnej Buchanky pripojil k fotografiám naznačuje, že Buchanka by mala byť výrazne väčšia. Nič také sa ale v realite nechystá. UAZ síce pripravuje nový model pod označením UAZ 3170, ale ten mieri do triedy SUV. Predstaviť by sa mal ešte tento rok.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Uaz #Buchanka #UAZ 2206
Články podľa značiek