Aj Lada Vesta už môže mať digitálny kokpit. Ale nie od AutoVazu

Pokrok sa nedá zastaviť. A keď ho ignoruje výrobca, do práce sa dá úpravca. Toto je pekný príklad z Ruska.

14.09.2020 12:00
debata (1)
Digitálny kokpit pre Vestu od ruskej... Foto: CMGAISD
Lada Vesta - digitálny prístrojový panel Digitálny kokpit pre Vestu od ruskej spoločnosti CMGAISD vyzerá naozaj profesionálne. Jeho montáž pritom trvá len 20 minút.
Lada Vesta je na trhu od roku 2015. Možno teda očakávať, že ju čoskoro zmodernizujú, i keď v Rusku to v podstate nepotrebuje. Priaznivá cena, solídny dizajn, jednoduchosť konštrukcie a oddanosť ruských zákazníkov, podobne ako slovenských ku Škode, sú kľúčmi k jej úspechu. Na domácom trhu patrí stabilne k vôbec najpredávanejším modelom, takže AvtoVaz si napriek konkurencii nemusí lámať hlavu s extra investíciami do vývoja. Ak facelift príde, nebude zásadný a obmedzí sa na detaily v podobe retuší či nového dizajnu kolies alebo novej palety lakov karosérie.

To ale neznamená, že si svoju Vestu nemôžu Rusi zlepšiť už teraz. Nemyslíme tým ale na klasický tuning, ale na čosi oveľa sofistikovanejšie. Spoločnosť CMGAISD začal totiž ponúkať pre Vestu moderný virtuálny kokpit. A vyzerá naozaj profesionálne. Zákazníci dostanú namiesto „budíkov“ digitálnu obrazovku s rozlíšením 1 280 na 480 pixlov. Systém využíva operačný systém Android a disponuje operačnou pamäťou 2 GB, troma USB portami aj wi-fi. Kokpit umožňuje rôzne druhy zobrazenia a prenáša údaje palubného počítača.

Výhodou je možnosť aktualizácie softvéru. Montáž trvá len približne 20 minút. Systém sa napája na pôvodný konektor. Zákazníci za túto „parádu“ zaplatia aj s prácou 35 000 rubľov, čo je približne 460 eur. To nie je vzhľadom na cenu Vesty práve málo, ale ako sa zdá, Rusom cena neprekáža. Na nezáujem sa totiž spoločnosť CMGAISD sťažovať nemôže. Na svojej stránke navyše zverejnila video celej montáže digitálneho kokpitu, ktoré si môžete pozrieť. My už ale z jej aktivity veľa úžitku mať nebudeme. Ako je známe, Lada v Európe kvôli emisiám v podstate už len dopredáva skladové zásoby.
Lada Vesta - 2016
Lada Vesta - 2016
+26Lada Vesta - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lada #Lada Vesta
Články podľa značiek