iSeeCars: Ktorých áut sa ľudia zbavujú už po roku? Sú medzi nimi aj SUV

Priemerne 3,6 % motoristov sa rozhodne do roka nové auto predať. Niektoré modely však noví majitelia predávajú častejšie ako ostatné. A týka sa to aj prémiových SUV.

16.09.2020 06:00
debata (9)
Americká internetová firma iSeeCars pravidelne uverejňuje štatistiky z odvetvia automobilového priemyslu či spotrebiteľského správania motoristov. Naposledy sa zamerala na skutočnosť, že určitá skupina majiteľov vozidiel svoj nový automobil predá už po roku vlastníctva. Niektoré modely sú však predávané s 2,5-krát väčšou pravdepodobnosťou ako je celkový priemer.

iSeeCars pri analýze spracovala údaje o 46 miliónoch predajov, pričom do štatistiky zaradila len autá s viac ako 800 a menej ako 6 400 najazdenými kilometrami, aby sa vyhla registráciám na dílerov. Hoci výskum prebehol v USA, väčšina modelov z prvej desiatky je predávaná aj u nás. Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že tento fenomén sa týka prevažne prémiových značiek.

Riaditeľ spoločnosti Phong Ly tvrdí, že hlavným dôvodom predaja auta už po roku vlastníctva je nedostatočné naplnenie očakávaní zákazníkov. To sa deje hlavne v prípade prémiových značiek, ktoré dokážu vďaka marketingu a reputácií prilákať majetnejších vodičov, no tí sú zároveň sklamaní, keď si zvolia nižšiu výbavu alebo menej príplatkov a následne ich voľba nezodpovedá vysokým očakávaniam.

Najčastejšie predávaným novým autom už po roku je Mercedes-Benz triedy C, ktorý prví majitelia predali do jedného roka až v 12,3 % prípadov. Za ním nasleduje BMW radu 3, ktoré malo rovnaký osud v 11,8 % prípadoch. Na tretej a štvrtej priečke nasledujú modely Land Roveru, a to Discovery Sport a Range Rover Evoque.

V medzi desiatimi najčastejšie predávanými modelmi už po roku nájdeme aj Mini Clubman, BMW X1, BMW X3, Nissan Versa Note, Jaguar XF a Nissan Versa. Práve dva modely japonskej značky sú jedinými neprémiovými zástupcami v prevej desiatke. V ich prípade nemusí ísť o nenaplnené očakávania, ale o celkovú kvalitu, keďže s tou má Nissan v posledných rokoch problémy.

Nové autá, ktoré najčastejšie zmenia majiteľa už po roku podľa iSeeCars

Poradie Model Podiel predaných áut
1. Mercedes-Benz triedy C 12,4%
2. BMW radu 3 11,8%
3. Land Rover Discovery Sport 11,8%
4. Range Rover Evoque 10,9%
5. Mini Clubman 10,7%
6. BMW X1 10,4%
7. BMW X3 9,0%
8. Nissan Versa Note 9,0%
9. Jaguar XF 8,8%
10. Nissan Versa 8,7%

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SUV #prémiové značky #iSeeCars
Články podľa značiek