Šéf predaja VW dostal ‘padáka‘. Len štyri dni po odovzdaní ID.3 prvému zákazníkovi

Personálne čistky v koncerne Volkswagen pokračujú. Najnovšie odchádza s okamžitou platnosťou a bez varovania dlhoročný šéf predaja Jürgen Stackmann. Dôvody automobilka nezverejnila, no možno ich ľahko dedukovať.

17.09.2020 18:00
debata
Jürgen Stackmann patril k najmedializovanejším... Foto: Volkswagen
Jurgen Stackmann Jürgen Stackmann patril k najmedializovanejším tváram Volkswagenu. Po náhlej výpovedi ho vo funkcii vystrieda šéf severoamerickej divízie Porsche.

Problémy s nábehom predaja nového VW Golf a elektrického ID.3 sa podpísali pod viaceré personálne zmeny vo Volkswagene. Postu šéfa značky sa musel vzdať šéf koncernu VW Herbert Diess a na jeho miesto zasadol dovtedajší prevádzkový riaditeľ Ralf Brandstätter. Padáka dostal aj šéf vývoja softvéru Christian Senger, pretože práve elektronika stála za sklzom kľúčových modelov. A zdá sa, že nová metla ďalej metie. Ralf Brandstätter totiž vyhodil z postu bez predošlého varovania aj dlhoročného šéfa predaja Jürgena Stackmanna. Skončil s okamžitou platnosťou minulý týždeň len štyri dni nato, ako slávnostne odovzdal nový elektrický Volkswagen ID.3 prvému zákazníkovi.

Na ráznom postupe nemení nič ani diplomatická rozlúčka Brandstättera, kde sa Stackmannovi poďakoval za jeho nasadenie v posledných piatich rokoch a tiež za to, že „pripravil svoje oddelenie na hlavné transformačné výzvy v automobilovom priemysle“. Nemecký Automobilwoche to vidí inak. Podľa neho sa Stackmannova stolička kývala už v júli. Do nemilosti vedenia koncernu sa mal dostať najmä preto, že v dvoch mesiacoch tohto roka prekonal francúzsky Renault Clio v predajoch dlhoročnú ikonu európskeho trhu VW Golf. Vedenie mu tiež vyčítalo, že urobil príliš málo preto, aby udržal na špici Golf aj Passat. Svoje iste zohrala aj nevydarená reklama na nový Golf VIII s rasistickými prvkami, za čo sa musela automobilka ospravedlňovať.

Podľa Automobilwoche mal síce Stackmann protestovať voči výhradám vedenia, pretože je pravdou, že predaje Golfu VIII viazli najmä z dôvodu koronakrízy a tiež mesačnému výpadku predaja pre chybný systém núdzového volania eCall, ale jeho argumenty vraj šéf koncernu Diess neprijal. Na uvoľnenú Stackmannovu stoličku si teraz sadne Klaus Zellmer, ktorý posledných päť rokov zastával post šéfa severoamerickej divízie Porsche. V koncerne VW je však už predlhých 23 rokov. Stackmann prišiel do koncernu VW až v roku 2010 po 11-ročnej kariére vo Forde. Do funkcie šéfa predaja značky VW ho vymenovali v roku 2015. Bol tiež dlhoročným členom predstavenstva Volkswagenu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #výpoveď #VW #Jürgen Stackmann
Články podľa značiek