Honda HR-V: Novú generáciu už testujú. Príde ako hybrid

Už na budúci rok by sa mala predstaviť nová generácia crossoveru Honda HR-V. Vychádzať bude z nového Jazzu. To znamená prechod na hybridnú technológiu.

18.09.2020 12:00
debata
Nová Honda HR-V bude vychádzať z novej... Foto: date_ahikarin
Honda HR-V - maskovaný prototyp 2020 Nová Honda HR-V bude vychádzať z novej generácie Jazzu. Bude o málo dlhšia, no zároveň nižšia ako súčasná generácia. Testy predprodukčných prototypov sú už v plnom prúde.

Honda HR-V súčasnej generácie je na trhu od roku 2014. Ide o globálny model, predávaný aj pod označením Vezel a XR-V. Už začiatkom budúceho roka mala prísť na svet nová generácia, lenže koronakríza spôsobila sklz. Podľa japonských médií by sa tak mala premiéra posunúť na máj. V každom prípade sú vývojové práce vo finálnom štádiu, čo dosvedčujú snímky testovacích prototypov, ktoré sa preháňajú na japonských cestách.

Formát sa veľmi meniť nemá. Novinka má byť dlhá 4 350, široká 1 785 a vysoká 1 600 milimetrov. Dizajn ešte viac umocní siluetu kupé, ktorá bola typická aj pre súčasnú generáciu. Preto ostanú kľučky zadných dverí naďalej maskované v stĺpikoch. Zato technika sa má zmeniť radikálne. Základom HR-V bude totiž nový Jazz, ktorý prešiel v Európe na hybridný pohon e:HEV. Iný osud nemôže mať kvôli emisným limitom ani HR-V.

Pod kapotou by sme tak mali nájsť atmosférický 4-valec 1,5 i-VTEC v role generátora a hlavný trakčný elektromotor. Na rozdiel od Jazzu však počíta HR-V aj s druhým elektromotorom na zadnej náprave, čo zabezpečí pohon oboch náprav. Spaľovací motor sa prostredníctvom jednostupňovej prevodovky spojí s kolesami prednej nápravy len pri vyšších rýchlostiach. Jazz sa tak stane súčasťou plánu Hondy mať do roku 2022 v Európe elektrifikované všetky modely. Už v súčasnosti má na trhu hybridné CR-V, hybridný Jazz a elektromobil Honda e.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Honda #Honda HR-V
Články podľa značiek