Euro NCAP: Toyota Yaris zahviezdila v nových crashtestoch. Proti stene išla prvá

Metodika nárazových testov sa musí neustále meniť, aby boli výrobcovia nútení zlepšovať bezpečnostné vlastnosti automobilov. Európske konzorcium Euro NCAP sa v poslednej dobe orientovalo na elektronické asistenty, no odteraz je súčasťou hodnotenia aj zvládnutie ďalšieho typu nárazu.

21.09.2020 12:00
6557428 Foto:
Toyota Yaris získala plný počet piatich hviezd v rámci celkového hodnotenia crashtestu.
debata (1)
Kým americké nárazové skúšky sa prevažne zameriavajú na pasívnu bezpečnosť a schopnosť minimalizovať zranenia posádky pri havárií, tie európske za posledné roky uprednostňovali elektronické asistenty, akými sú núdzové automatické brzdenie či rozpoznávanie chodcov a cyklistov. Dôvodom je, že k zraneniam a úmrtiam na cestách možno najlepšie predchádzať, keď k nim ani nedôjde.

Automobilky sa postupne tejto ideovej línii prispôsobili a vozidlá začali vybavovať hneď niekoľkými bezpečnostnými systémami. Lenže jednostranne zamerané crashtesty môžu časom navádzať na zanedbávanie iných prvkov bezpečnosti, keďže tie sa na celkovom hodnotení podieľajú len okrajovo. Metodiku je teda občas nutné zmeniť a to sa práve stalo v prípade nárazových testov Euro NCAP.

A dôležité je, že zmena nastala v oblasti pasívnej bezpečnosti. Do hodnotenia ochrany posádky totiž pribudol ďalší typ zrážky. Okrem čelnej zrážky s úplným prekrytím, čelnej zrážky s čiastočným prekrytím, bočného nárazu a nárazu zozadu musia automobily absolvovať aj čelnú zrážku s pohybujúcou sa prekážkou s 50% prekrytím. Tento test pomáha odhaliť riziko zranení, ktoré môže spôsobiť predná časť karosérie. Dôvodom je väčší počet SUV a crossoverov s vyššou svetlou výškou na cestách a tie predstavujú pre menšie a nižšie modely zvýšené nebezpečenstvo pri zrážke.

Ako prvý model sa novému crashtestu podrobila nová generácia Toyoty Yaris a zvládla ho veľmi dobre. Zo 16 možných bodov získala 12, pričom nárazy predstavovali nebezpečenstvo hlavne pre trup vodiča a stehná cestujúcich vpredu. Celkovo získal Yaris za ochranu dospelých 86 %. Vysoké percentuálne hodnotenie si vyslúžila aj ochrana detí, a to až 81 %. Zraniteľných účastníkov premávky chráni Toyota Yaris na 78 % a elektronické asistenty si vyslúžili hodnotenie 85 %. Tieto výsledky bez problémov stačili na zisk piatich hviezd v rámci celkového hodnotenia.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Euro NCAP #Toyota Yaris #crashtest
Články podľa značiek