Zlý švajčiarsky vtip: Ženevský autosalón 2021 by vraj mohol byť!

Oficiálne je budúcoročný autosalón v Ženeve zrušený. Švajčiari sa však vraj pokúšajú obnoviť aspoň jeho torzo. A chcú za to veľké peniaze. Či uspejú, je otázne. Pandémia urýchlila vývoj on-line prezentácií a ako sa zdá, automobilkám sa zapáčili.

21.09.2020 16:00
debata (1)
Takto to vyzeralo v marci v halách Palexpa.... Foto: GFWilliams@Youtube
Autosalón Ženeva - 2020 Takto to vyzeralo v marci v halách Palexpa. Pripravené expozície čakali márne na návštevníkov. Pachuť škandalózneho zrušenia autosalónu len tri dni pred plánovaným termínom ostala dodnes. Kto by na nové návrhy organizátorov ešte pristal?

Svetové prehliadky automobilov to mali poriadne nahnuté už pred koronakrízou. Prudko klesal počet vystavovateľov aj návštevníkov. V živej pamäti máme poloprázdne ročníky autosalónov v Paríži, Frankfurte nad Mohanom či v Detroite. Frankfurt sa síce snažil zachrániť „sťahovaním“ do Mníchova a Detroit zasa zmenou termínu, no trend sa nedal zastaviť. Automobilky pochopili silu sociálnych sietí. Vynakladať obrovské finančné prostriedky na výstavy sa im zdalo čoraz viac neefektívne. Svetová pandémia tak autosalónom zasadila len „poslednú ranu“. V tomto roku boli zrušené všetky – od Detroitu až po Šanghaj.

A hoci si svet začal pomaly zvykať, že autosalóny sú vymierajúcim formátom, ten ženevský patril predsa len k výnimkám. Stále dokázal pritiahnuť prijateľný počet automobilových výrobcov, novinárov aj návštevníkov. Lenže práve Ženeva bola prvou prehliadkou, ktorá doplatila na koronavírus. Autosalón, ktorý sa mal konať 3. marca, zrušili len štyri dni pred otvorením, keď sa spoza Álp začal približovať neviditeľný nepriateľ. To znamenalo obrovské straty pre automobilky, ktoré v halách Palexpa prakticky finalizovali expozície. Organizátor ich totiž do poslednej chvíle uisťoval, že brány výstavy otvorí. Potom si „umyl ruky“ odvolaním sa na vládny zákaz zhromažďovania a na vyššiu moc.

„Mrzí nás táto situácia, ale zdravie všetkých účastníkov je pre nás a našich vystavovateľov najvyššou prioritou. Ide o zásah vyššej moci a obrovskú stratu pre výrobcov, ktorí do účasti v Ženeve masívne investovali. Sme však presvedčení, že tomuto rozhodnutiu porozumejú,“ uviedol vo vyhlásení k zrušeniu autosalóna predseda nadačnej rady Maurice Turrettini. Organizátori autosalónu následne požiadali Švajčiarsko o pôžičku, keďže zrušením akcie im vznikla škoda približne 11 miliónov švajčiarskych frankov. Krajina im ju síce schválila, no nadácia, ktorá autosalón organizuje už viac ako 100 rokov, prísne podmienky úveru odmietla a oznámila, že ruší aj ďalší ročník plánovaný na rok 2021.Teraz sa ale objavili nečakané správy.

Podľa webu Autonews chcú Švajčiari predsa len autosalón uskutočniť, no formou, ktorú nepoznáme. Má ísť o profesionálnu akciu, ktorá umožní vystaviť autá za prísnych epidemiologických podmienok pre vybraných novinárov. Dokonca vedenie autosalóna pripravilo cenník. Ak bude chcieť automobilka ukázať jedno nové auto desiatim novinárom, má si pripraviť 150 000 švajči­arskych frankov. Ponukových balíčkov je, samozrejme, viac a končia sumou 750 000 frankov za prezentáciu štyroch modelov s účasťou 100 novinárov. Pochybujeme, že automobilky, ktoré v čase koronakrízy rýchlo pochopili výhody on-line prezentácií, na takýto návrh pristanú. Skôr ide o úplné nepochopenie zo strany organizátorov a nulovú sebareflexiu po škandalóznom zrušení tohto ročníka.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Ženeva #Palexpo
Články podľa značiek