Brembo: Brzdové kotúče budúcnosti budú ako zrkadlo

Zrkadlovo vyleštené brzdové kotúče blízkej budúcnosti nebudú len na parádu. Majú mať dlhšiu životnosť a produkovať menej pevných častíc.

22.09.2020 12:00
debata (1)
Nové kotúče Greetive nebudú len efektné, ale... Foto: Brembo
Brembo - brzdové kotúče Greentive Nové kotúče Greetive nebudú len efektné, ale najmä ekologické. Majú vydržať väčší počet kilometrov a produkovať menej prachu.

Slávny taliansky výrobca bŕzd Brembo predstavuje nové kotúče bŕzd Greentive. Spoznáte ich na prvý pohľad, pretože na rozdiel od tých konvenčných budú žiariť spoza diskov kolies. Postará sa o to ich zrkadlový povrch. Lesk tu ale nie je kvôli estetike. Špeciálny lesklý povlak Velocity-Oxy-Fuel, ktorý by mal byť na brzdách prítomný po celý čas ich životnosti, má podľa Bremba predĺžiť životnosť, zvýšiť odolnosť voči korózii a znížiť produkciu pevných častíc, teda brzdového prachu.

Zvláštnosťou kotúčov Greentive je zrkadlovo... Foto: Brembo
Brembo - brzdové kotúče Greentive Zvláštnosťou kotúčov Greentive je zrkadlovo lesklý povrch.

Samoúčelný nie je ani logo Brembo, ktoré sa nachádza na ploche kotúča, pretože detekuje jeho opotrebovanie. Ak sa vytratí, treba kotúče vymeniť. Brembo tvrdí, že nová technológia bude vhodná pre väčšinu brzdových systémov, ale najmä pre tie, ktoré sú určené elektromobilom. Ako vieme, tie sú kvôli batériám ťažšie, takže napriek tomu, že na spomalenie využívajú rekuperáciu, čím šetria brzdy, produkujú pri použití klasických brzdových kotúčov stále veľa pevných častíc.

Brembo zatiaľ nekonkretizovalo, kedy nové kotúče uvedie na trh. Očakávať ich ale môžeme, ako to už býva, v niektorom z prémiových modelov. Neprezradilo ani to, o koľko dlhšia bude ich životnosť a aká bude ich cena. Mimochodom názov Greentive, presne vyjadruje hlavné vlastnosti produktu. Ide o spojenie anglických slov „Green“ a „Disctinctive“, teda „zelené“, v zmysle ekologické, a výrazné, pretože ich žiarivý povrch bude jednoducho neprehliadnuteľný.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kotúčové brzdy #brzdy #Brembo #brzdové kotúče
Články podľa značiek