Mitsubishi reviduje odchod z Európy. Zachrániť ho má Eclipse Cross

Nová stratégia Mitsubishi s Európou posadnutou emisiami v budúcnosti už neráta. Lobing nemeckých a francúzskych predajcov, ako aj štedré dotácie na nabíjateľné autá však možno pôvodný plán zmiernia. Dočkať by sme sa tak mohli ešte jedného nového modelu.

22.09.2020 16:00
debata
Mitsubishi Eclipse Cross má po troch rokoch... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi Eclipse Cross - 2021 Mitsubishi Eclipse Cross má po troch rokoch absolvovať modernizáciu. Okrem faceliftu dostane aj plug-in hybridnú verziu. Práve tá by mohla zachrániť prítomnosť značky v Európe.

Bol to šok, keď v auguste Mitsubishi oznámilo, že končí s vývojom nových modelov pre Európu. Toto vyhlásenie totiž neznamenalo nič iné ako to, že sa z Európy zakrátko stiahne. Stať sa tak malo ešte do konca tohto roka. Dôvodom novej stratégie, ktorá sa má sústrediť už len na regióny s veľkým potenciálom, sú prísne emisné limity EÚ. Napriek tomu, že Mitsubishi má v ponuke Outlander PHEV, jeden z najpredávanejších plug-in hybridov na starom kontinente, netrúfalo si splniť požadované emisné normy, začo by mu hrozili vysoké pokuty. V čase, keď japonská značka prechádza krízou, si takýto risk dovoliť nemôže.

Teraz sa ale zdá, že šanca na záchranu Mitsubishi v Európe tu predsa len je. Ako informuje web Autonews.com, automobilka zvažuje pod silným tlakom vplyvných nemeckých a francúzskych dílerských sietí, že by ešte mohla priviezť do Európy jeden nový model. Má ním byť modernizované SUV Eclipse Cross. Facelift mu totiž prinesie aj plug-in hybridný pohon. A práve táto verzia by bola pre Európu ako stvorená. Loby nemeckých a francúzskych predajcov zároveň argumentovala stúpajúcimi predajmi dobíjateľných áut v Európe a štedrými dotáciami na ich nákup zo strany vlády. Mitsubishi tak pôvodné rozhodnutie pravdepodobne skoriguje.

Otázkou je, či má význam a či je rentabilné, udržiavať prítomnosť značky v európskom regióne kvôli jedinému modelu. A ak by to tak bolo, prečo by nemohlo Mitsubishi uviesť na trh aj nový plug-in hybridný Outlander? S dvoma modelmi, prípadne ikonickým pikapom L200, by sa mu v Európe dýchalo iste ľahšie. Uvidíme, ako to dopadne, nakoniec to so sťahovaním troch diamantov nemusí byť také horúce. Modernizovaný Eclipse Cross, ako vidieť z prvej oficiálnej snímky, je už na spadnutie. Jeho facelift má byť inšpirovaný nedávnym konceptom e-Evolution.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mitsubishi #Mitsubishi Eclipse Cross
Články podľa značiek