Šialená Tesla S Plaid má prísť o rok. Sľuby Muska však akciám nepomohli

Na takzvanom Battery Day sľuboval Elon Musk prelomové novinky. Tie sa však nakoniec nekonali. Najbližšie k realite má nová verzia dnes už okukanej Tesly S, ktorá má v šprinte rozprášiť všetky sériové autá. Ambiciózny Lucid Air nevynímajúc.

24.09.2020 19:00
debata (1)
Nová verzia Tesly S Plaid predviedla svoje... Foto: Tesla
Tesla S Plaid - 2022 Nová verzia Tesly S Plaid predviedla svoje schopnosti na okruhu Laguna Seca, ktorý zvládla za jednu minútu a 33 sekúnd, ešte o tri sekundy rýchlejšie ako novučičký Lucid Air.

Na Battery Day Tesly šéf automobilky oznámil hneď niekoľko noviniek. Rozhovoril sa napríklad o vývoji nových batériových článkov, ktoré majú byť lacnejšie a majú mať vyššiu energetickú hustotu, alebo o vývoji nového najlacnejšieho modelu C s cenou 25 000 dolárov, ktorý by konkuroval VW ID.3. Zároveň však informoval, že žiaden z týchto plánov sa nezrealizuje skôr ako v roku 2022. Zo skúseností je však zrejmé, že dva roky môžu Tesle trvať aj dvojnásobok. Ako príklad uveďme ťahač Semi, predstavený v roku 2017, ktorý mal byť už vo výrobe a nie je, alebo druhú generáciu Tesly Roadster, ktorej príchod je tiež zatiaľ vo hviezdach.

Jedinou novinkou, ktorá má s realitou čosi spoločné, tak ostala nová verzia Tesly S s prívlastkom Plaid. Hovoriť však o úplnej novinke tiež nie je na mieste. Samotný model S, hoci prechádza evolučným vývojom, má na konte už osem rokov a o jeho nástupcovi zatiaľ nepočuť. O samotnej verzii Plaid sa tiež už šuškalo, naposledy vlani, keď sa automobilka z Fremontu pokúšala zlomiť všetky rekordy na kultovom nemeckom okruhu Nürburgring, a najmä poraziť čas konkurenčného Porsche Taycan, práve s novou verziou. Dobre to ale nedopadlo. Tesla si musela zbaliť kufre pre technické problémy ešte pred oficiálnym pokusom o rekord.

Novinka má  výkon 1 100 koní a stovku dá pod... Foto: Tesla
Tesla S Plaid - 2022 Novinka má výkon 1 100 koní a stovku dá pod dve sekundy. Pomôžu jej tri elektromotory. Dokonca je už v konfigurátore.

Zdá sa však, že tieto problémy by mali byť už vyriešené a „šialená“ Tesla S Plaid naozaj mieri na výrobné linky. V porovnaní s Teslou S P100D+ bude vybavená až troma elektromotormi, ktoré majú produkovať neuveriteľných 1 100 koní (810 kW). Táto sila má Teslu S Plaid vystreliť na 100 km/h za 1,9 sekundy, čo z nej urobí vôbec najrýchlejšie akcelerujúce sériové auto. Rovnako fascinujúci je šprint na 400 metrov, ktorý má zvládnuť za deväť sekúnd, či maximálna rýchlosť 320 km/h, čo je vo svete elektromobilov údaj z ríše snov a napovedá, že Tesla S pravdepodobne použije viacstupňovú prevodovku.

Ďalším divom sveta je deklarovaný dojazd do vzdialenosti 836 kilometrov na jedno nabitie, čo naznačuje ešte väčšiu kapacitu akumulátorov, ako je súčasných 100 kWh. A kedy sa novinky dočkáme? Má to byť do konca budúceho roka. Už dnes totiž Teslu S Plaid nájdete v oficiálnom konfigurátore s cenovkou 139 900 dolárov, čo je približne 120 000 eur. A že nejde len o fikciu, ukazuje video z okruhu Laguna Seca, ktorý Tesla S Plaid zdolala za jednu minútu a 33 sekúnd, ešte o tri sekundy rýchlejšie, ako novučičký Lucid Air. Tesla má však v pláne aj reparát na Nürburgringu, aby zahladila vlaňajšie fiasko. Jej akciám ale Battery Day príliš nepomohol. Reakciou na chýbajúce prelomové novinky bol pád zo 449 na 395 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Tesla
Články podľa značiek