Bentley Octopus: Briti vyvíjajú ‘chobotnicu‘, elektrický pohon budúcnosti

O tom, že spaľovacie motory raz nahradia elektromotory, niet pochýb. Ak ich však budú stovky miliónov, budú musieť aj ony brať ohľad na životné prostredie.

30.09.2020 12:00
debata
Elektrický pohon budúcnosti má byť v podaní... Foto: Bentley
Bentley Octopus - 2020 Elektrický pohon budúcnosti má byť v podaní Bentleya oveľa kompaktnejší a z hľadiska materiálov oveľa ekologickejší.

Projekt Octopus, teda „chobotnica“, ktorý rieši budúcnosť elektrického pohonu, prichádza z veľmi nečakanej strany. Pracuje na ňom totiž Bentley, prémiová automobilka, ktorá si s elektromobilmi zatiaľ príliš nerozumie. Elektrifikáciu predviedla len v podobe hybridnej Bentaygy, a to je všetko. Lenže myslí na budúcnosť. Tou majú byť elektrické pohony, ktoré nebudú potrebovať vzácne kovy a ktoré majú byť menšie a ľahšie ako tie v súčasnosti. Zároveň majú mať dlhšiu životnosť.

Pod zvláštnou skratkou Octopus sa tak skrýva projekt „Optimised Components, Test and simulatiOn, toolkits for Powertrains which integrate Ultra high-speed motor Solutions”. To môžeme preložiť ako Optimalizované komponenty, testy a simulácie pre pohonné systémy ultravysokorýchlos­tných motorov. Bentley na tejto úlohe pracuje s firmou Electric Machines Group. Výsledkom je integrovaný elektrický pohon, ktorý sa zaobíde bez permanentných magnetov (prírodného neodýmu), ktoré sú drahé a ich dostupnosť je obmedzená.

Systém dal preto prednosť elektromagnetu, ktorý nie je taký účinný, ale tento hendikep rieši motor vysokými otáčkami. Tie si môže Octopus dovoliť vďaka nahradeniu medených cievok hliníkovými, ktoré sú ľahšie. Preto motor dosahuje bez problémov až 30 000 otáčok za minútu. Kvôli kompaktnosti je elektromotor, vlastne dva súčasne, integrovaný do jediného pohonného celku, spolu s jednostupňovou prevodovkou. Viac prevodov vďaka extrémnym otáčkam ani nepotrebuje.

Malé stavebné rozmery umožnia použiť viacero takýchto „chobotníc“ v jednom vozidle, a to nielen jednu pre každú z náprav, ale aj dve na jednej náprave. Bentley však prízvukuje, že do série sa Octopus zatiaľ nechystá, pretože s elektromobilom počíta najskôr v roku 2026, keď sa očakáva zlepšenie energetickej hustoty akumulátorov na úroveň, ktorá bude zodpovedať nárokom jeho zákazníkov. Výsledky by však mohol využiť materský koncern VW v iných značkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bentley #elektromobily #elektromotory #Octopus
Články podľa značiek