Slovensko má prvú záchranársku motorku. Príde skôr ako sanitka

Rýchlosť pri poskytnutí prvej pomoci je kľúčová. A práve čas príjazdu záchranára môže skrátiť záchranárska motorka. Zatiaľ jediná pilotne funguje v Kolte v okrese Nové Zámky.

30.09.2020 18:00
debata
VIDEO: Pozrite si prvú záchranársku motorku na Slovensku
Za nápadom je Rastislav Krcho, hlavný záchranár a momentálne aj jediný vodič motocykla. „Inšpirovali ma okolité krajiny, kde motocykle záchranka využíva už niekoľko rokov a dosahujú veľmi slušné výsledky,“ hovorí. Slovenské zákony motocyklovú posádku záchranky ešte nepoznajú. „Zákony predpisujú iba minimálne vybavenie stanice záchranky. Minimum je sanitka, čo, samozrejme, spĺňame. My sme sa rozhodli okrem toho minima pridať na stanicu záchranky aj záchranársku motorku," vysvetľuje Matej Polák, riaditeľ Záchrannej zdravotnej služby z Komárna.
Prvou záchranárskou motorkou na Slovensku je... Foto: Martin Martiš
Záchranárska motorka - Kolta Prvou záchranárskou motorkou na Slovensku je upravená Honda Africa Twin. Má zvukové aj svetelné zariadenia a navyše defibrilátor, EKG či kyslíkovú fľašu.

Výhodou motorky je jej rýchlosť. Záchranár je na mieste o tri až päť minút skôr. „Myslím si, že toto je čas, ktorý niekedy rozhoduje o životoch,“ tvrdí Krcho. Rýchlosť sa prejaví pri veľkom stúpaní v kopcovitom teréne alebo v mestskej zápche. Krcho dodáva, že na miesto vyráža naraz motorka aj sanitka. Vybavenie je podobné. Záchranár na motorke má k dispozícii defibrilátor, EKG prístroj, kyslíkovú fľašu, lieky a ďalšie prístroje potrebné na záchranu životov.

Záchranárska motorka - Kolta
Záchranárska motorka - Kolta
+2Záchranárska motorka - Kolta

Do služieb záchranky je nasadená Honda Africa Twin, v najbližších týždňoch k nej pribudne ešte jedna motorka cestného typu. Motocykel je postavený tak, aby odviezol čo najviac vecí potrebných na prvotnom zásahu. Má zvukové aj svetelné zariadenia. Navyše, ako hovorí Krcho, má aj automatickú prevodovku a ovládanie na riadidlách, aby sa nemusel sústreďovať na preraďovanie, ale na samotnú premávku.

„Pacienti sú prekvapení, prečo prichádza motorka, keď čakali sanitku. Rýchlo ich to však prejde, pretože hneď riešime problémy pacienta,“ hovorí o skúsenostiach Krcho. „Ak sa motorky v praxi osvedčia, sme pripravení predložiť výsledky ministerstvu zdravotníctva a iniciovať zmenu príslušných zákonov tak, aby sa záchranárske posádky na motorke stali pevnou súčasťou systému záchrannej zdravotnej služby na Slovensku,“ je rozhodnutý Polák.

V zahraničí trvá motocyklová sezóna od marca do októbra, motorka vyráža za pacientmi iba počas dňa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motocykel #motorky #záchranka #záchranársky motocykle #záchranárska motorka
Články podľa značiek