Ručné brzdy sú ‘ohrozený druh‘. Má ich už len 24 % nových áut

Klasická ručná brzda mieri do histórie. Podľa britského prieskumu ostane v budúcnosti iba v najlacnejších alebo športových áut.

01.10.2020 16:00
debata (10)
Ručná parkovacia brzda je dnes už pomaly... Foto: Škoda-Auto
Ručná brzda Ručná parkovacia brzda je dnes už pomaly vzácnosťou. Miesto uvoľňuje svojej elektrickej nástupkyni.

Ak by ste sa dnes rozhodli pre kúpu nového auta, s najväčšou pravdepodobnosťou v ňom nájdete namiesto klasickej páky ručnej brzdy len tlačidlo. Elektrické parkovacie brzdy totiž už zopár rokov preberajú nadvládu. A dnes ju majú s vysokou prevahou. Dokladuje to zaujímavý britský prieskum spoločnosti CarGurus. Tá síce mapovala situáciu za kanálom La Manche, ale ponuka tamojších áut sa neveľmi líši od tých v kontinentálnej Európe. Prieskum zahŕňal 33 najfrekven­tovanejších značiek vrátane tých prémiových. Výsledok je jasný. Ručnú brzdu má už len 24 % nových áut.

Trend je nezvratný, pretože ešte pred rokom ich bolo 30 %. Len dvanásť mesiacov teda stačilo, aby z trhu zmizlo ďalších sedem percent modelov s ručnou parkovacou brzdou. Vrátane BMW 1, BMW 3, Nissanu Juke alebo drahších verzií Peugeotu 208 a 2008. Bude ich však ešte menej, pretože na elektrickú parkovaciu brzdu prechádzajú už aj mainstreamové autá, dokonca tie najlacnejšie. Chcete dôkaz? Tak napríklad elektrickú brzdu dostanú v budúcom roku nové generácie Dacií Sandero a Logan. Podobne to bude so Škodou Fabia, ktorú čaká v roku 2021 generačná výmena.

CarGurus predpokladá, že ručné brzdy ostanú už len v tých skutočne najlacnejších verziách tých najlacnejších áut, a naopak, v niektorých rýdzo športových modeloch, kde možno ručnú brzdu použiť na vyvolanie riadeného šmyku. Napríklad v BMW radu 2, Toyote GT86 alebo v Mazde MX-5. Inak sa celkom vytratia. Elektrické parkovacie brzdy majú totiž množstvo výhod. Odstránením páky sa v interiéri uvoľňuje miesto, ktoré sa dá využiť na odkladacie priestory. Elektrická brzda si tiež lepšie rozumie s asistentom rozjazdu do kopca alebo automatickými prevodovkami, štart-stop systémom a podobne.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ručná brzda #parkovacia brzda
Články podľa značiek