Brexit: Nissanu a Toyote dochádza trpezlivosť. Od Británie chcú odškodné

Črtá sa nový japonsko-britský spor? Automobilky Toyota a Nissan vyhlásili, že budú od Británie požadovať odškodnenie, ak pri obchodnej dohode vláda nenájde spoločnú reč s Európskou úniou.

06.10.2020 12:00
EÚ / Veľká Británia / Brexit / Foto: ,
Brexit bez obchodnej dohody s EÚ by bol pre automobilky katastrofou.
debata (2)

Požiadavka na odškodnenie nie je žiadnym prekvapením, pretože pred týmto krokom varovali japonské automobilky Veľkú Britániu už pred štyrmi rokmi. Jadrom sporu je hroziaca dodatočná daň EÚ vo výške 10 percent na dovoz áut z Británie. A presne tých desať percent chcú japonské automobilky späť.

Ešte pred koronakrízou exportoval Nissan do Európy z Británie autá za takmer tri miliardy libier. Má tam totiž veľký výrobný závod v Sunderlande, ktorý v plnej prevádzke dokáže zamestnať až 7 000 ľudí. A ten je bez obchodnej dohody s EÚ podľa jej slov „neudržateľný“. Desať percent z „takmer troch miliárd“ a sedemtisíc ohrozených pracovných miest, sú už pomerne zásadné argumenty.

Len pre zaujímavosť, je to viac ako ročný plat všetkých zamestnancov v Sunderlande, takže jednoduchou aproximáciou môžeme prísť k záveru, že pomoc britskej vlády pre automobilky môžu byť v konečnom dôsledku pre miestnu vládu väčšou finančnou záťažou, než dotácie, ktoré dostávali, keď bola Británia súčasťou EÚ.

V hre je totiž aj Toyota. Tá má zas závod v Derbyshire, kde zišlo z liniek v roku 2018 takmer osem percent z celkovo 1,52 milióna vozidiel vyprodukovaných v Británii. Okrem toho prevádzkuje závod na výrobu motorov vo Walese. Toyota má pritom rovnaké požiadavky, aké formuloval Nissan.

Niekdajší šéf nemeckého združenia automobilového priemyslu VDA Matthias Wissmann ešte v roku 2016 varoval Veľkú Britániu pred „talianskym modelom“, teda konkrétne pred veľkým prepadom v počte vyrobených áut. V porovnaní so situáciou spred dvoch dekád tam výroba klesla o tri štvrtiny, samozrejme aj s príslušným dopadom na taliansky štátny rozpočet.

Mnohí analytici sa zatiaľ k možnosti uzavretia obchodnej dohody s EÚ vyjadrujú opatrne, respektíve sú skeptickí. Británia totiž vysiela veľmi protirečivé signály – a to priamo cez svojho premiéra. Ten napríklad včera vyhlásil, že nechce, aby sa prechodné obdobie skončilo bez novej obchodnej dohody. A vzápätí povedal, že Británia dokáže veľmi dobre prosperovať aj bez nej.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Nissan #brexit bez dohody
Články podľa značiek