Šéf Aston Martinu mieri na Slovensko! Pomôže s ‘gigafactory‘ na východe

Andy Palmer, jeden z najvýznamnejších manažérov v automobilovom priemysle, bude súčasťou slovenského podniku na výrobu batérií, ktorý plánuje vybudovať technologická spoločnosť InoBat.

08.10.2020 16:30
debata
Bývalý šéf Aston Martinu a viceprezident... Foto: Aston Martin
Andy Palmer Bývalý šéf Aston Martinu a viceprezident Nissanu bude viesť spoločnosť InoBat, ktorá plánuje vybudovať na Slovensku vývojové centrum a podnik na výrobu akumulátorov.

Andy Palmer patrí k veľkým menám automobilového priemyslu. V Nissane stál pred 15 rokmi v pozícii viceprezidenta za vývojom prvého úspešného sériového elektromobilu Leaf a v roku 2014 sa mu podarilo odvrátiť už ôsmy bankrot britského Aston Martinu. A nielen to. V priebehu štyroch rokov urobil z pôvodne stratovej značky prosperujúci podnik, rozšíril jej modelové portfólio a k Aston Martinu priviedol úplne nových zákazníkov. Palmera mnohí označujú za marketingového „guru“, hoci pôvodne bol inžinierom.

Začiatkom tohto roka pre nezhody z Aston Martinu odišiel a v júni usadol do kresla prezidenta spoločnosti Opatre, vyrábajúcej autobusy. Stal sa tiež poradcom britskej vlády a začal spolupracovať s start-upmi, ktoré sa venujú bezemisnej mobilite. Teraz sa ale s plným nasadením pustí do novej práce. A čo je pre nás zaujímavé, súvisí so Slovenskom. Ako uvádza britský Autocar, Palmer prijal ponuku spoločnosti InoBat, ktorá plánuje vybudovať do roku 2022 vo Voderadoch výskumno-vývojové centrum batérií s využitím umelej inteligencie a tiež pilotnú výrobu akumulátorov.

O dva roky neskôr má nasledovať výstavba miliardovej “gigafactory“, ktorá by mala vyrásť na východe Slovenska. Autocar neuvádza v akej pozícii bude Andy Palmer stáť, má byť ale súčasťou tohto týmu. „InoBat ma priťahoval, pretože namiesto toho, aby sa snažil čo najrýchlejšie vybudovať fabriku na výrobu batérií s už existujúcou technológiou, tak ako to robia všetci ostatní, bolo jeho myšlienkou začať v malom a pomocou umelej inteligencie overiť množstvo chemických kombinácií, aby našiel najlepšiu riešenie pre každú aplikáciu,“ uviedol Palmer.

S využitím umelej inteligencie má InoBat v pláne urýchliť celý proces vývoja a výroby desaťnásobne, čím by mohol získať náskok pred konkurenciou. Za spoločnosťou stojí súkromné konzorcium pod vedením výkonného riaditeľa Faysala Sohaila, známeho investora rizikového kapitálu v Silicon Valley. Palmer uviedol, že InoBat nemá v pláne obmedziť sa iba na automobilový priemysel. Spoločnosť by mala odhaliť prvý zo svojich technologických návrhov batérií do niekoľkých dní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #batérie #akumulátory #Gigafactory #InoBat #Andy Palmer
Články podľa značiek