BMK Drozd: Obojživelník z Petrohradu zaujal aj ruskú armádu

Ruská spoločnosť Baltic Machine-Building Company predstavila na fóre ARMY-2020 inovatívny obojživelník. Na vode má dosiahnuť rýchlosť až 70 km/h a zvládnuť vlny vysoké 1,25 metra.

09.10.2020 18:00
debata (1)
Drozd je prvým moderným ruským obojživelníkom... Foto: BMC
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020 Drozd je prvým moderným ruským obojživelníkom za desiatky rokov. Futuristický vzhľad má svoju logiku. Na vode sa správa ako rýchly motorový čln.

Spoločnosť Baltic Machine-Building Company (BMK) so sídlom v Petrohrade mieni dohnať ruský sklz v oblasti obojživelných vozidiel. A vyzerá to tak, že cieľ nie je ďaleko. Na fóre ARMY-2020 ukázala svoje dielo s názvom Drozd. Hlavný konštruktér a tiež šéf spoločnosti Sergej Terešenkov tvrdí, že novinka má byť natoľko univerzálna, že bude môcť zamieriť do civilných aj vojenských služieb. Má ísť o prvé obojživelné vozidlo ruskej výroby s pohonom oboch náprav a schopnosťou kĺzavej plavby, teda s využitím hydroefektu rýchlych motorových člnov.

Počas plavby má Drozd kolesá zatiahnuté do... Foto: BMC
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020 Počas plavby má Drozd kolesá zatiahnuté do karosérie. O pohon sa stará dieselový motor s výkonom 260 koní.

Na prvý pohľad možno pôsobí trochu neobratne, keďže v prednej časti karosérie „vykúka“ rezervné koleso a navijak, no tajomstvo Drozda sa skrýva v sofistikovanom podvozku a tvare trupu. Za tieto prvky, ktoré ovplyvňujú schopnosti na vode, zodpovedala spoločnosť Kompan Marine Systems, výrobca vysokorýchlostných člnov pre ruské bezpečnostné sily, ako aj pre športové využitie. Drozd dokáže na vode zatiahnuť svoje kolesá do karosérie, aby nevytvárali zbytočný odpor. To aj so systémom automatickej regulácie tlaku v pneumatikách. Toto náročné riešenie napomáha nielen rýchlosti na hladine, ale aj v prekonávaní vĺn.

Interiér ponúka miesto pre osem členov posádky.... Foto: BMC
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020 Interiér ponúka miesto pre osem členov posádky. Nastupuje sa doň cez výklopné bočné dvere alebo krídlové v zadnej časti karosérie. .

Drozd má byť schopný poradiť si s rozbúrenou hladinou s vlnami do výšky 1,25 metra. Na vode bude skutočným predátorom. Testy ukázali, že dosiahne rýchlosť 70 km/h. Na ceste je jeho maximálka 100 km/h. To aj vďaka naftovému motoru s výkonom 260 koní, ktorý je spojený s 3-stupňovou automatickou prevodovkou. Na vode využíva Drozd pohon pomocou dýzy, čo je prísľubom dobrej ovládateľnosti. Pohotovostná hmotnosť sa má pohybovať okolo dvoch ton, teda menej, než by ste čakali. Pritom Drozd odvezie až 1,5 tony záťaže, vrátane 8-člennej posádky. Dôvodom je rozsiahle využitie kompozitov v konštrukcii trupu. Obrovská palivová nádrž zabezpečí dojazd na súši do vzdialenosti 800 km a na vode 300 km.

Namiesto vrtule má Drozd vodnú dýzu. To znamená... Foto: BMC
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020 Namiesto vrtule má Drozd vodnú dýzu. To znamená vynikajúcu ovládateľnosť na vode.
O univerzalite Drozda svedčí aj fakt, že odoláva mínam. A čo je fascinujúce, prechod z režimu off-roadu na plavidlo trvá len neuveriteľných 12 sekúnd. „Drozd je možné použiť v oblastiach so zložitými cestnými i klimatickými podmienkami a množstvom vodných prekážok vrátane Arktídy. Je pripravený na prevádzku pri teplotách až do mínus 50 stupňov Celzia,“ vysvetľuje Terešenkov. Generálplukovník Vladislav Polonsky, ktorý bol predtým zodpovedný za obrnené vozidlá ruského ministerstva obrany, zas uviedol, že Drozd je mimoriadne dôležitý pre ruskú námornú pechotu. Kým totiž súčasné obrnené obojživelné vozidlá ruskej armády ako BTR-90, BMD-3 a BMP-3 ponúkajú vysokú úroveň ochrany, ich nevýhodou je nízka rýchlosť na vode, priemerne 10 až 12 km/h. Rusko sa síce pokúšalo vyvinúť rýchle kĺzavé obojživelníky už v osemdesiatych rokoch, no tie sa do výroby nakoniec nedostali. Najslávnejším ruským obojživelníkom tak ostal GAZ-46 MAV poháňaný vrtuľou, čo bola obojživelná verzia ešte slávnejšie vojenského off-roadu GAZ-69. To ale hovoríme o poriadne dávnej minulosti. Objavil sa totiž na začiatku päťdesiatych rokov minulého storočia.
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020
BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020
+14BMC Drozd - ruský obojživelník - 2020

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #obojživelník #BMK #BMK Drozd #Baltic Machine-Building Company
Články podľa značiek