EÚ zakázala ‘rollsu‘ svietiacu sošku na maske. Trucpodnik za brexit?

Nádherná svietiaca soška Spirit of Ecstasy, ktorú mohli majitelia luxusných britských limuzín získať za „mastný“ príplatok, bude v Európskej únii nelegálna. Vraj ide o svetelný smog.

14.10.2020 12:00
debata (4)
Prekrásna svietiaca soška Spirit of Ecstasy... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce - Spirit of Ecstasy Prekrásna svietiaca soška Spirit of Ecstasy bude musieť ísť z chladičov vozidiel Rolls-Royce dole. Nie je vraj v súlade s predpismi EÚ o osvetlení áut.

Ikonická soška Spirit of Ecstasy je už roky neodmysliteľným znakom aristokratických limuzín Rolls-Royce. A keďže zákazníkmi sú tiež zväčša aristokrati, automobilka im ponúkla čosi, čo by si iní výrobcovia dovoliť nemohli. Za príplatok neuveriteľných 3 500 libier, čo je 3 860 eur, si mohli masku chladiča ozdobiť soškou, ktorá svietila. Rolls-Royce mal s týmto „panským huncútstvom“, inšpirovaným konceptom 103EX z roku 2016, nečakaný úspech, ale dnes má kvôli nemu neuveriteľné problémy.

Ako uvádza britský Daily Mail, podsvietená soška si vraj nerozumie s novými nariadeniami Európskej únie o osvetlení áut. Má byť vnímaná ako svetelný smog, s ktorým sa únia rozhodla skoncovať. Je to zvláštne, pretože v poslednom čase nie je o svetelné efekty na autách núdza, a to aj na tých manistreamových. Máme tu svietiace lišty medzi zadnými a dokonca aj prednými svetlami, dynamické smerové svetlá či podsvietené masky chladičov. Nehovoriac o uvítacích svetelných šou pri príchode k autu či projekciách na asfalt cez šošovky v spätných zrkadlách.

Rolls-Royce tento problém tušil dávnejšie a tak svietiacu sošku, ktorú ponúkal pre modely Phantom, Ghost, kupé Wraith, kabriolet Dawn a luxusné SUV Cullinan, stiahol z európskeho katalógu už vlani. Lenže tam sa to nekončí. Riešiť bude musieť aj sošky, ktoré na autá predané v krajinách EÚ už dodal. Budú musieť byť vymenené za klasické. Automobilka potom zákazníkom ponúkne nejakú formu odškodného. Samozrejme, vo Veľkej Británii, v Rusku, Číne či v USA budú svietiace sošky naďalej legálne.

Podľa Daily Mail nie sú majitelia dotknutých vozidiel z nového nariadenia nadšení. Otázkou ostáva, čo sa stane, ak sa niektorí z nich rozhodnú, že si svietiacu Spirit of Ecstasy ponechajú. Neprejdú STK a odoberú im technický preukaz? Ak má Daily Mail pravdu, vyzerá to v dnešnej „laserovej dobe“ skôr na trucpodnik Bruselu za brexit. Je tiež nelogické, prečo by malo mať nové nariadenie retroaktívny účinok. Potom by nemohla na európskych cestách, napríklad z dôvodu emisií, jazdiť absolútna väčšina starších áut.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska únia #Rolls-Royce #Spirit of Ecstasy
Články podľa značiek