Mercedes-Benz sa lúči francúzskym dieselom 1,5 dCi. Nahradí ho vlastným

Kooperácia Mercedesu-Benz a Renaultu síce pokračuje, no úsporný francúzsky diesel 1,5 dCi z nej vypadne. Zastúpi ho nový autorsky vyvinutý dvojliter.

19.10.2020 16:15
debata
Francúzsky motor 1,5 dCi, používal... Foto: Mercedes-Benz A
Mercedes-Benz A - motor 180d Francúzsky motor 1,5 dCi, používal Mercedes-Benz pod označením 180d v triedach A, CLA a B. V budúcom modelovom roku ho nahradí väčším dvojlitrovým dieselom z vlastnej produkcie.

Mercedes-Benz a Renault majú už roky rozsiahlu spoluprácu. V niektorých oblastiach sa ale obmedzí. Je napríklad známe, že nový Smart už nebude mať nič spoločné s Twingom. Vývoj a výroba Smartu sa sťahuje do Číny. Okrem toho prenikli cez francúzske média informácie o postupnom zbavovaní sa francúzskeho motora 1,5 dCi pod kapotami Mercedesov-Benz. Nemecká značka ich používala pod kódovým označením OM608 v triedach A, CLA a B. Neznamená to ale koniec nafty v týchto modelových radoch. Stuttgart len nahradí tento diesel vlastným s objemom dvoch litrov.

Novinka má kódové označenie OM654q a automobilka ju už používa v nových SUV GLA a GLB. A keďže ide o nástupcu najslabšieho dieselu je naladená na 85 kW s označením 180d, rovnakým ako má motor 1,5 dCi v spomínaných triedach A, CLA a B. Zákazníci by mali mať zo zmeny úžitok najmä z dôvodu zvýšenia krútiaceho momentu z 260 na 280 Nm a to v širšom rozsahu otáčok. Spolu s motorom 1,5 dCi tiež skončí 7-stupňová dvojspojková prevodovka od spoločnosti Getrag, ktorú nahradí opäť dvojspojková prevodovka, ale s ôsmimi prevodovými stupňami.

Modely A, CLA a B s novým agregátom začne Mercedes-Benz vyrábať už tento rok, no na trh vstúpia až v tom budúcom. Zo spolupráce s Renaultom tak ostane realitou len motor 1,3 TCe, ktorý je spoločným dielom nemecko-francúzskej kooperácie a tiež nový Mercedes-Benz Citan, ktorý bude opäť „prezlečeným“ Renaultom Kangoo. Vzniknúť z neho má aj komfortnejšia osobná verzia – trieda T. Pre úplnosť spomeňme, že už na jar Mercedes-Benz zastavil výrobu neúspešného pikapu, triedy X, ktorá bola luxusnejším derivátom Renaltu Alascan, alias Nissanu Navara.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Mercedes-Benz #1.5 dCi #Mercedes-Benz A
Články podľa značiek