Heico Sportiv: Volvo obralo zákazníkov o rýchlosť. Úpravca má na to liek

Nie každému zákazníkovi Volva bolo pochuti vlaňajšie rozhodnutie švédskej automobilky umelo znížiť maximálnu rýchlosť jej modelov na 180 km/h. Pre nespokojných je tu riešenie, Volvo z neho ale radosť mať nebude.

20.10.2020 12:00
debata (2)
Obmedzenie rýchlosti nových modelov Volva môže... Foto: Volvo
Volvo - maximálna rýchlosť Obmedzenie rýchlosti nových modelov Volva môže vyriešiť softvérová úprava nemeckej spoločnosti Heico Sportive. Jej výhody si však užijete jedine v Nemecku.

Volvo je synonymom bezpečnosti. A to už desaťročia. Lenže na svoje plecia si vzalo príliš ambiciózny záväzok. Pred dvanástimi rokmi prezentovalo víziu 2020, podľa ktorej od tohto roku v jeho nových osobných autách neutrpí nik fatálne ani vážne zranenia. Ako vieme, napriek obrovskému úsiliu a pokroku v oblasti bezpečnosti, najmä v asistenčných a systémoch, to na splnenie tohto cieľa nestačí. Švédska automobilka preto vlani oznámila, že vo svojich vozidlách sa nevyhne prvkom, ktoré budú brániť nezodpovednému správaniu vodičov. Mala tým na mysli rýchlu jazdu.

Preto elektronickou cestou obmedzila maximálnu rýchlosť všetkých svojich áut na 180 km/h a vyzvala k takémuto kroku aj iných výrobcov. Samozrejme, aj 180 km/h je s výnimkou Nemecka, ktoré je poslednou baštou neobmedzenej rýchlosti na diaľniciach, vysoko nad povolenými limitmi v európskych krajinách. No i tak sa našli zákazníci, ktorým krok Volva „nevoňal“. Dokonca automobilka zaregistrovala rušenie objednávok. Volvo si z toho ťažkú hlavu nerobí, no nemecká tuningová spoločnosť Heico Sportiv si povedala, že si z jeho rozhodnutia urobí aspoň biznis.

Nespokojným zákazníkom ponúka softvérovú úpravu e.motion, ktorá odblokuje „švédsky“ obmedzovač. Modely ako Volvo S90 či XC90 s prívlastkom T8, alebo dokonca S60 Polestar, ktoré šprintuje na stovku za 4,4 sekundy, tak môžu opäť dosiahnuť obligátnu rýchlosť 250 km/h. V ponuke je ale aj úprava, ktorá zvýši maximálku len o 30 km/h, teda na 210 km/h. Tuning sa netýka modelov ako XC40 T2 alebo SC40 T3, keďže aj pred zavedením obmedzovača bola ich maximálna rýchlosť 200 km/h, len o 20 kilometrov za hodinu vyššia. Heico Sportiv si za úpravu pýta od 1 100 až po 1 540 eur v prípade plug-in hybridov radu 90.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #maximálna rýchlosť
Články podľa značiek