AMG vyvinulo ‘rýchly‘ strešný box. Ohromuje aerodynamikou

Nebýva zvykom, aby športové divízie automobiliek vyvíjali strešné boxy. AMG to ale urobilo. Jeho produkt strávil množstvo hodín v aerodynamickom tuneli. Odvezie 410 litrov nákladu a vyzerá ako UFO.

27.10.2020 12:00
debata
Strešný box AMG má unikátny aerodynamický tvar. Foto: Mercedes-AMG
AMG - strešný box Strešný box AMG má unikátny aerodynamický tvar.

Strešné boxy sú elegantným riešením, ako si na dovolenku vziať viac batožiny. Najmä pre tých, ktorí sa rozhodnú pre kúpu športového modelu s malým kufrom alebo tých, ktorí si počas roka odmietajú voziť „vzduch“ v kufri veľkého kombi či SUV. Práve pre nich vyvinula divízia Mercedes-AMG, presnejšie jeho tím High-Performance, špičkový strešný box. Upúta nielen futuristickým dizajnom, ale aj vlastnosťami. Je totiž mimoriadne aerodynamický, tichý a má minimálny vplyv na jazdné vlastnosti. Umiestniť ho je možné na všetky štandardné strešné nosiče pomocou rýchloupínacieho systému a má objem 410 litrov.

Raritou je najmä difúzor, ktorého tvar sa líši... Foto: Mercedes-AMG
AMG - strešný box Raritou je najmä difúzor, ktorého tvar sa líši podľa toho, či je určený pre sedan, kombi alebo kupé.

Box je prístupný z oboch strán, čo zjednodušuje jeho nakladanie. Odpor vzduchu znižuje nielen celkový tvar a zapustené rukoväte, ale aj rarita v podobe difúzora. Ten sa stará o redukciu vztlaku. AMG vyvinulo hneď dve verzie. Jednu univerzálnu pre všetky Mercedesy-Benz a druhú špeciálne pre modely s karosériou kupé. Rozdiel spočíva práve v odlišnom tvare difúzora, ktorý lepšie „spolupracuje“ so splývavou siluetou strechy. Box je vytvorený z mimoriadne odolného plastu lakovaného kombináciou čiernej a sivej farby. Jeho maximálne zaťaženie je 70 kg. Schválený je až do rýchlosti 130 km/h.

Technické údaje

Rozmery 220 × 85 × 44 cm (D x Š x V)
Objem 410 litrov
Zaťaženie max. 70 kg
Vlastná hmotnosť 26 kg
Montáž rýchloupínací systém
Otváranie obojstranné
AMG - strešný box
AMG - strešný box
+10AMG - strešný box

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #AMG #Mercedes-AMG
Články podľa značiek