Harman: Klasické antény končia, na scéne je nová. Zvládne aj 5G

Po dlhých desaťročiach mieria súčasné antény áut do dejín. Ani tie najmodernejšie totiž nezvládajú dátový tok. Nahradí ich neviditeľný systém Smart Antenne. Prijímač dokáže urobiť priamo z karosérie.

28.10.2020 16:00
debata (2)
Aby autá zvládli dátový tok 5G sietí, museli by... Foto: Harman
Harman - anténa Aby autá zvládli dátový tok 5G sietí, museli by byť vybavené až osemnástimi klasickými anténami. Čoskoro ich však nahradí jedna jediná, integrovaná priamo do karosérie.

Na scéne sú nové 5G siete, schopné prenášať 10 000 Mbit za sekundu. Na takúto porciu toku dát sú už prikrátke aj tie najmodernejšie antény áut. Nároky pritom rastú, pretože moderné autá sú stále pripojené na internet a môžu z toho profitovať. Aby však dokázali preniesť všetky dáta, museli by byť vybave súčasne až osemnástimi klasickými anténami. A to by bolo nesmierne komplikované. A tiež neestetické. S riešením prišla už pred dvoma rokmi spoločnosť Harman, patriaca pod gigant Samsung, a čoskoro sa stane realitou.

Harman vyvinul inteligentnú anténu, ktorá nahrádza všetky doterajšie riešenia, od antén v tvare žraločej plutvy cez tie klasické, až po antény integrované v sklách áut. A tiež ich kombinácie, pretože pripojené vozidlá využívajú hneď niekoľko antén súčasne. Nová viacpásmová multifunkčná anténa zvládne prijímať dáta siete 5G, ale aj Wi-fi, Bluetooth či dáta potrebné pre vzájomnú komunikáciu vozidiel V2X či komunikáciu s inteligentnou infraštruktúrou, ako semaformi alebo mýtnymi bránami.

Nová integrovaná anténa uvoľní ruky dizajnérom.... Foto: Harman
Harman - anténa Nová integrovaná anténa uvoľní ruky dizajnérom. Umiestniť ju bude možné prakticky kdekoľvek.
A je tu ešte jedna podstatná výhoda. Táto anténa bude neviditeľná. Integrovať ju je možné do prakticky akéhokoľvek panelu karosérie, či už strechy, kapoty, alebo spojlera. Dizajnérom sa tým uvoľnia ruky, a navyše nebude nová anténa zväčšovať vonkajšie rozmery áut. Novinka tiež v porovnaní s konvenčným riešením ušetrí 1,5 kg hmotnosti. Napríklad aj vďaka odstráneniu prebytočnej kabeláže. Nová inteligentná anténa zaujala viaceré automobilky. Do sériovej výroby by mala zamieriť v budúcom roku. Zatiaľ je však tajomstvom, v ktorom modeli a akej značky absolvuje premiéru.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #Harman #antény
Články podľa značiek