Je to potvrdené - na jar vznikne štvrtá najväčšia automobilka sveta

Taliansko-americký výrobca áut Fiat Chrysler a francúzska spoločnosť PSA Peugeot potvrdili, že dosiahli pokrok v rokovaniach s európskym antimonopolným úradom. Ich úplnému spojeniu by už tak nemalo nič brániť. Očakáva koncom marca 2021.

28.10.2020 13:00
debata (3)
Názov nového koncernu, ktorý vznikne fúziou PSA...
Stellantis Názov nového koncernu, ktorý vznikne fúziou PSA a FCA je Stellantis.

Vedenia oboch firiem podpísali podmienky dohody, ktorá umožní skupine PSA predať malý podiel vo francúzskom dodávateľovi automobilových dielcov Faurecia. Tento krok má uľahčiť schválenie fúzie regulačnými úradmi. PSA v súčasnosti vo firme Faurecia vlastní 46 percent a predá približne 7-percentný podiel. Tým sa zaručí rovnaká hodnota oboch firiem.

Nie je to ale tak dávno, čo hrozilo, že celá transakcia sa uskutoční neskôr ako sa plánovalo. Starosti robil PSA a FCA najmä európsky protimonopolný úrad. Úrad sa obával, že nový subjekt by mohol získať neprimerane silnú pozíciu v oblasti úžitkových vozidiel. PSA malo preto na základe týchto výhrad ponúknuť Toyote, pre ktorú vyrába modely Proace City a Proace, zvýšenie výrobnej kapacity. Navyše jej má predávať takéto vozidlá za takmer výrobné náklady.

Otázna je však ďalšia budúcnosť stredne veľkých dodávok od Fiatu, ktorý v tejto oblasti ukončil svoju spoluprácu s Renaultom. Upraviť sa bude musieť tiež vzťah medzi FCA, respektíve PSA a ich predajcami. Tí budú môcť vo vybraných mestách opravovať aj vozidlá konkurenčných značiek.To je už ale v porovnaní so schvaľovacím procesom zanedbateľné.

Cieľom spojenia taliansko-americkej automobilky s jej francúzskym konkurentom, ktoré dohodli vlani, je vytvorenie spoločnosti s takým rozsahom produkcie, ktorá dokáže čeliť výzvam prísnejších predpisov o emisiách a prechodu k novým technológiám pohonu. Nová firma sa bude volať Stellantis. Koncern združí značky Peugeot, Citroën, DS, Opel, Chrysler, Jeep, RAM, Alfa Romeo, Fiat či Masserati.

Dátum ukončenia fúzie je v súlade s pôvodne stanoveným časovým rámcom napriek vplyvu pandémie koronavírusu. Nová automobilka bude mať kapacitu na výrobu 8,7 milióna áut ročne. Znamená to, že väčšiu produkciu budú mať iba Volkswagen, aliancia Renault-Nissan a Toyota. Hodnota fúzie predstavuje približne 50 miliárd dolárov. Ročný obrat nového koncernu sa odhadoval na 170 miliárd eur, tento však ešte nezohľadňoval “koronakrízový” pokles produkcie.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #fúzia #Fiat Chrysler #PSA Group #Stellantis
Články podľa značiek