Nemec sa zamiloval do socalistických áut. Takto ich upravuje

Trabant, Wartburg alebo Škoda Favorit. To sú autá, ktorým sa venuje nemecký „tuner“ Jesko Weis. Napriek tomu, že komunistický režim zažil len ako dieťa, nostalgia uňho evidentne funguje. V dielni Jesko Weis Performance vznikajú solitéry, ktoré sa na nezáujem sťažovať nemôžu.

30.10.2020 18:00
debata
Najčastejšou "obeťou"... Foto: Jesko Weis Performance
Jesko Weis Performance Najčastejšou "obeťou" Jeskových úprav sú východonemecké Trabanty a Wartburgy.

Autá spoza železnej opony nestíhali konkurentom ani v časoch, keď boli celkom nové. A ak, tak len veľmi krátky čas. Preto nepatria ani po rokoch k extra vyhľadávaným zberateľským kúskom. Samozrejme, česť výnimkám, akými sú napríklad Škoda 110 R, Škoda 1100 MBX, niektoré Tatry alebo vzácnejšie verzie starých Wartburgov Coupé. Napriek tomu majú svojich fanúšikov a dokonca mladých. Ukazujú to aktivity nemeckej firmy Jesko Weis Performance v Zwickau.

No nepohrdne ani Škodou Favorit. Foto: Jesko Weis Performance
Jesko Weis Performance No nepohrdne ani Škodou Favorit.

Jej majiteľ Jesko Weis, zažil „socík“ maximálne ako dieťa, ešte v časoch NDR, kde sa po cestách preháňali zväčša dymiace dvojtakty východonemeckej produkcie. A zdá sa, že nostalgia ho neopustila. Napokon mesto Zwickau bolo v NDR, alebo ak chcete DDR, centrom automobilového priemyslu. Preslávilo sa najmä produkciou Trabantov, hoci dnes tu schádzajú z liniek závodu Volkswagen už len supermoderné elektromobily.

Jesko síce socialistickým autám nevracia pôvodný lesk, zato im naordinuje poriadny tuning. V tomto prípade nejde o hriech. Na jeho instagramovej stránke nájdeme hneď niekoľko vydarených projektov. Všetky upravené autá spája zväčša znížený podvozok a „parádne“ kolesá. Taká je aj upravená Škoda Favorit s modrým, a zdá sa, že aj pôvodným lakom karosérie. Bližšie k asfaltu putovalo aj niekoľko Trabantov či Wartburg 1,3, už so štvortaktným motorom od Volkswagenu. Pokochajte sa jeho tak trochu uletenými dielami v galérii.
Jesko Weis Performance
Jesko Weis Performance
+23Jesko Weis Performance

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Favorit #Trabant #Wartburg #Jesko Weis
Články podľa značiek