Škoda Fabia: Je toto nová generácia? Vyzerá to naozaj tak

Budúci rok bude patriť v Škode štvrtej generácii Fabie. Informácie o novinke sú ale stále zahalené tajomstvom. Na sociálnych sieťach však už koluje snímka, ktorá by mohla byť kapitálnym úlovkom.

04.11.2020 18:00
debata (4)
Táto snímka môže naozaj odhaľovať dizajn novej... Foto: www.briskoda.net
Škoda Fabia - 2021 ilustrácia Táto snímka môže naozaj odhaľovať dizajn novej Fabie. Preberá viacero prvkov zo Scaly a Enyaqu. Tretie bočné okno by bolo úplnou novinkou.

Škoda má tento rok za sebou premiéru novej Octavie aj kľúčového elektromobilu Enyaq iV. Ten budúci bude patriť Fabii. Napokon, na striedanie stráží je najvyšší čas. Súčasná generácia je totiž na trhu od roku 2014 a je najstarším modelom značky. Jeho základy, konkrétne platforma PQ26, siahajú dokonca ešte k starej generácii Pola. Ako však vieme, nová Fabia s kódovým označením SK27, konečne presedlá na základy MQB, tak ako jej pokrvní príbuzní – Seat Ibiza, VW Polo a Audi A1. Nebude to trvať dlho. Nový šéf automobilky Thomas Schäfer sa totiž už dávnejšie vyjadril, že štvrtá generácia je takpovediac za rohom.

Informácií je však stále málo. V každom príde Schäfer ubezpečil, že Fabia sa nevydá cestou Dacie a postaví sa najmä kórejským a francúzskym súperom. Svedčí o tom samotná platforma. Vďaka nej, a na základe sesterských modelov, môžeme pod kapotou počítať nielen s obyčajnými trojvalcami 1,0 TSI, ale aj s verziou E-Tech spaľujúcou zemný plyn (CNG) a, samozrejme, s mild-hybridnými verziami. S naftovým motorom už nerátajte. Napokon, po facelifte vypadol aj zo súčasnej generácie. Automobilka tvrdí, že tým len reaguje na nezáujem zákazníkov. Čosi ako full-hybrid alebo plug-in hybrid neprichádza z dôvodu ceny do úvahy.

Najväčším tajomstvom však ostával dizajn. A hoci sa na internete objavilo množstvo nezávislých počítačových ilustrácií, v snahe odhadnúť vzhľad novej škodovky, až teraz tu máme úlovok, ktorý by mohol mať s realitou spoločného oveľa viac. Na webe www.briskoda.net sa zjavila snímka akoby z oficiálneho katalógu či prospektu Škody. Takýto únik nie je ojedinelý. Finálny vzhľad Fabie je už dávno hotový a premiéra sa blíži. Ak by Fabia, ktorej tvary navrhoval kompletne nástupca Jozefa Kabaňa, Talian Oliver Stefani, vyzerala takto, bude to znamenať veľký posun vpred.

Snímka odhaľuje svetlá inšpirované Scalou a prednú masku zas Enyaqom. Podobne je to s diskami kolies. Bočný profil výrazne oživujú prelisy a ostro vykrojené tretie okienko, ktoré by bolo v doterajšej histórii Fabie úplnou novinkou. Či sa pozeráme na pravú podobu očakávanej novinky, však ukáže až čas. Neskôr by sa mohla predstaviť verzia Monte Carlo a možno aj výkonnejší derivát s benzínovým 4-valcom 1,5 TSI Evo. Osud kombi je zatiaľ vo hviezdach. Škoda má v portfóliu crossover Kamiq, ktorý sa zhostil tejto úlohy. Oficiálne však česká značka výrobu praktickejšej verzie zatiaľ nepoprela.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda-Auto
Články podľa značiek