Toyota má recept na zlodejov. Autá ‘poseje‘ tisícami tajných kódov

Krádeže áut sú stále lukratívnym biznisom. Zlodeji a výrobcovia áut sa neustále doťahujú. Toyota má však recept, ktorý dlhoprstým poriadne skomplikuje život. Je v podstate geniálne jednoduchý.

10.11.2020 12:00
debata (2)
Toyota začína chrániť autá pred zlodejmi... Foto: Toyota
Toyota - nové identifikátory proti krádeži Toyota začína chrániť autá pred zlodejmi tisíckami identifikátorov. Majú priemer len necelý milimeter a obsahujú takzvaný PIN.

Krádeží áut akosi neubúda. Automobilky a nezávislé spoločnosti sa síce snažia ochrániť autá pred dlhoprstými, no je to večný boj. Navyše, nedávno odhalená „diera“ v systéme bezkľúčového odomykania a štartovania ukázala, že ukradnúť vozidlo je dnes dokonca jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Bojovať sa dá ale aj iným spôsobom ako len zabezpečovacími zariadeniami. Každé kradnuté auto alebo náhradné diely potrebujú totiž vysoko organizované skupiny dlhoprstých predať. A tu prichádzajú k slovu identifikátory vozidla. Diely označené identifikačnými znakmi ako okná alebo motory, sú v podstate nepredajné a tým pre zlodejov nezaujímavé.

Problémom ale je, že znakov je stále málo. Jednoducho, vozidlo obsahuje obrovské množstvo dielcov bez identifikátorov, ktoré sa dajú výhodne speňažiť. Určiť, že tieto náhradné dielce pochádzajú z trestnej činnosti, je potom nemožné. Toyota preto vyvinula systém jedinečných identifikátorov, ktoré vyrazí na takmer každý diel vozidla. Ide o jedinečnú kombináciu znakov, obsahujúcich identifikačné číslo (PIN), ktoré je spárované s identifikačným kódom vozidla, takzvaným VIN kódom. Nové PIN kódy sú také malé, že ich takmer nie je možné vidieť voľným okom. Čítať sa musia špeciálnym zariadením. A na jednom vozidle je ich neuveriteľných 10 000. Takže kradnúť takéto vozidlá nemá význam.
Nové sú aj štítky s VIN kódom. Po nasvietení... Foto: Toyota
Toyota - nové identifikátory proti krádeži Nové sú aj štítky s VIN kódom. Po nasvietení ultrafialovým svetlom sa rozžiaria. Sfalšovať ich prakticky nie je možné.
Nemohli by ste z nich predať žiadne dielce. Nemysliteľné je tiež tieto kódy odstrániť alebo falšovať. Takéto auto je preto pre organizované skupiny zlodejov absolútne nerentabilné. Každá nová Toyota alebo Lexus chránená systémom kódov dostane certifikát jedinečného identifikátora, ktorý obsahuje aj nemenný PIN. Toyota pritom plánuje počet PIN kódov stále zvyšovať ako aj počet klasických VIN kódov. Tieto majú byť navyše chránené proti sfalšovaniu. Štítky budú totiž pod ultrafialovým svetlom žiariť.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Lexus #krádeže áut
Články podľa značiek