Elektrická Dacia naštvala francúzske odbory. Robotu dáva Číňanom

Najlacnejší európsky elektromobil Daciu Spring budú vyrábať v Číne. A to sa veru nepáči francúzskym odborom.

11.11.2020 16:00
debata (2)
Francúzske odbory sa s nevôľou prizerajú na to,... Foto: Dacia
Dacia Spring Electric - 2021 Francúzske odbory sa s nevôľou prizerajú na to, ako vytvára Renault pracovné príležitosti pre Číňanov, namiesto toho, aby ich vytváral pre Francúzov. Pritom čerpá vládnu pôžičku na udržanie zamestnanosti.

Keď Dacia, respektíve Renault, vyvíjala novú elektrickú Daciu Spring s cieľom ponúknuť v Európe najlacnejší elektromobil, musel tvrdo strážiť náklady. Preto je Spring v podstate len preznačkovaným čínskym elektrickým Renaultom City KZ-E a jeho platforma zas vychádza z Renaultu Kwid, ktorý sa v Indii predáva výlučne so spaľovacími motormi. Zároveň Renault stlačil cenu použitím batérií s malou kapacitou (26,8 kWh) a elektromotorom s nízkym výkonom (33 kW). To by však stále nestačilo, a tak bolo od začiatku jasné, že Dacia Spring, ktorá už zakrátko dorazí k európskym zákazníkom, bude musieť schádzať z výrobných liniek v Číne, spolu s dvojičkou Renaultu.

A presne to prekáža francúzskym odborom. Tie tvrdia, že takáto stratégia nie je v súlade s vládnou podporou pre automobilový priemysel a pracovné miesta vo Francúzsku. Jednoducho, že Renault čerpá vládnu koronapôžičku, ktorá mu má pomôcť prekonať ťažké obdobie a udržať pracovné miesta vo Francúzsku, ale v skutočnosti podporuje zamestnanosť v celkom inom regióne planéty. Odbory sú preto zásadne proti tomu, aby Daciu Spring vyrábal koncern v Číne. Pri sesterskom Renaulte City KZ-E to až tak neprekáža, pretože ten Renault do Európy nedováža.

Odborári tiež automobilku vyzvali, aby sa držala svojho plánu urobiť z Francúzska globálne centrum pre elektrické automobily. Je však málo pravdepodobné, že by mali odborári akúkoľvek šancu presadiť svoje požiadavky. Presun výroby do Európy by si totiž vyžiadal obrovské náklady a zvýšenie ceny tohto malého elektrického crossoveru. V Číne vyrábajú elektromobily pre nízke náklady aj ďalšie automobilky. Spomeňme BMW, ktoré v Číne produkuje nové SUV iX3, Teslu s jej modelmi 3 a Y alebo švédsky Polestar s jeho elektrickým liftbackom 2. Všetky pritom smerujú aj do Európy.
Dacia Spring Electric - 2021
Dacia Spring Electric - 2021
+26Dacia Spring Electric - 2021

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Spring Electric #Dacia Spring
Články podľa značiek