‘Krádež‘ Superbu je potvrdená. Vyrábať ho budú s Passatom v Bratislave

Doteraz neoficiálne informácie o miliardovej investícii Volkswagenu v Devinskej Novej Vsi, sú potvrdené. Rozhodnutie bolo prijaté dnes (piatok 13. 11.) na zasadnutí dozornej rady koncernu Volkswagen.

13.11.2020 18:15
debata (4)
V súčasnosti vyrábajú Passat v nemeckom Emdene.... Foto: Volkswagen
VW Passat - Emden produkcia V súčasnosti vyrábajú Passat v nemeckom Emdene. Tento závod sa však čoskoro preorientuje na produkciu elektromobilov.

O rozhodnutí dozornej rady VW informovala Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa spoločnosti Volkswagen Slovakia. „Pre bratislavský závod to znamená začiatok príprav na produkciu nasledujúcich generácií modelov Volkswagen Passat a Škoda Superb,“ píše sa v tlačovej správe. V bratislavskom areáli vyrastie v tejto súvislosti nová montážna linka a lakovňa.

Investíciu vo výške jednej miliardy eur, ktorá mala pôvodne skončiť v Turecku, potvrdila aj Škoda. „Presunom výroby Superbu zo závodu v Kvasinách na Slovensko uvoľní Škoda v Českej republike kapacity potrebné pre rastový plán značky. Tieto kapacity budú v budúcnosti využité na zvýšenie objemu výroby SUV Škoda Kodiaq a Karoq, ako aj ďalšieho modelu Škody," píše sa v tlačovej správe automobilky.

Česká republika tým síce príde o výrobu svojej vlajkovej lode, čo vyvolalo nevôľu odborov, ktoré rozhodnutie označili za „krádež“, no zároveň získa novú kompetenciu. Koncern VW totiž Škodu poveril nielen vývojom ďalšej generácie Superbu ale aj novej generácie vozidiel strednej triedy, patriacich do koncernovej skupiny. Či pôjde o Passat však nie je ešte potvrdené.

Viac informácii k rozširovaniu závodu Volkswagenu v Devínskej Novej Vsi zverejní Volkswagen Slovakia v pondelok 16. novembra. Už dnes je ale isté, že výroba Passatu a Superbu sa v Bratislave rozbehne v roku 2023. Kým Škoda Superb bude na bratislavských linkách nováčikom, o Volkswagene Passat to neplatí. Ten sa v Devínskej Novej Vsi už vyrábal.

Passat bol úplne prvým produktom podniku po vstupe koncernu VW do vtedajších Bratislavských automobilových závodov. Prvý VW Passat B3 Variant Arriva tu zmontovali presne 21. decembra 1991. Sériová výroba začala 14. februára nasledujúceho roka. Neskôr sa v Bratislave vyrábal aj VW Passat štvrtej generácie B4.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Volkswagen Slovakia #VW #Škoda Superb #Škoda-Auto #VW Passat
Články podľa značiek