Karta sa obracia. Tatra chce od VW kúpiť závod MAN v Rakúsku!

Nebýva zvykom, aby spoločnosti z bývalého východného bloku expandovali na Západ. Kopřivnická Tatra Trucks je však výnimkou. Má v pláne získať výrobný podnik spoločnosti MAN, ktorá je dcérskou firmou Volkswagenu.

14.11.2020 16:00
debata (14)
Kým výroba osobných áut Tatra skolabovala už... Foto: Tatra
Tatra Phoenix - Euro 6 Kým výroba osobných áut Tatra skolabovala už koncom deväťdesiatych rokov, spoločnosti Tatra Trucks sa darí. V roku 2019 vyrobila 1 181 a predala 1 284 vozidiel. Približne 80 percent produkcie vyváža.

Na to, že bývalé veľké podniky socialistického bloku nakoniec zachraňoval pred bankrotom vstup „západného“ kapitálu, sme si už zvykli. Pozrime sa na českú Škodu či Bratislavské automobilové závody. Teraz sa ale deje čosi nevídané. Kopřivnická automobilka Tatra Trucks zo skupiny Czechoslovak Group (CSG) miliardára Michala Strnada prejavila záujem o závod nemeckého výrobcu nákladných automobilov a autobusov MAN v rakúskom Steyri.

Informoval o tom rakúsky denník Oberösterreichische Nachrichten a tieto informácie potvrdil podľa ČTK hovorca skupiny CSG Andrej Čírtek. MAN, ktorý je dcérskou firmou Volkswagenu, chce do roku 2023 prepustiť v Nemecku a Rakúsku až 9 500 ľudí, teda viac ako štvrtinu všetkých zamestnancov. Závod v Steyri má 2 300 zamestnancov a výroba z neho sa má presunúť do Poľska a Turecka. Tatra Trucks však nie je jediným záujemcom.

Rakúska ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková pred časom spomenula zámer o vzniku „rakúskeho konzorcia“, ktoré by mohlo závod prevziať a zachrániť časť pracovných miest. Kým Man teda šetrí, Tatra expanduje. V roku 2019 vyrobila 1 181 vozidiel. A približne 80 % produkcie vyviezla. Vlani dosiahla prevádzkový zisk 365 miliónov korún a jej tržby vzrástli na 5,88 miliardy. Zamestnáva 1 000 ľudí a ďalších asi 600 pracuje v dcérskej firme Tatra Metalurgia.
Tatra Phoenix - Euro 6
Tatra Phoenix - Euro 6
+4Tatra Phoenix - Euro 6

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #Tatra #MAN #Tatra Truck
Články podľa značiek