Dacia Grand Duster: SUV pre siedmich predsa len príde

Podľa francúzskych médií je pôvodne odmietaný 7-miestny Duster takmer realitou. S tým dnešným si ho však mýliť nemáme.

23.11.2020 18:00
debata (2)
Nový 7-miestny crossover nakoniec nebude. Úlohu... Foto: Largus
Dacia Grand Duster - 2022 Nový 7-miestny crossover nakoniec nebude. Úlohu rodinného auta na seba predsa len prevezme Grand Duster. Už ho testujú s upravenou karosériou Renaultu Grand Scénic.

Už počas vývoja druhej generácii Dusteru sa šuškalo, že Dacia zvažuje jeho predĺženú 7-miestnu verziu Grand Duster. Nakoniec sa ale tieto informácie nepotvrdili. Predĺžený Duster by bol totiž na pomery Dacie príliš drahý. Aspoň tak to automobilka vysvetlila. A navyše, Dacia pokrývala viacčlenné rodiny svojim 7-miestnym MPV Lodgy. Ako je však známe, nie príliš úspešné Lodgy končí, takže pre auto s viac ako piatimi sedadlami sa opäť otvára priestor. A týmto novým modelom by mal byť práve Grand Duster. Tvrdí to dobre informovaný francúzsky magazín L'Argus.

Chyták je v tom, že 7-miestny Duster s kódovým označením RJI nemá mať nič spoločné s tým súčasným, hoci aktuálne rumunské SUV má na konte len dva roky kariéry. Novinku totiž postavia na novej platforme CMF-B Low Spec, známej z nového Loganu a Sandera. Samozrejme, na jej predĺženej verzii. Zároveň to však znamená, že Grand Duster príde o pohon 4 × 4. Podľa francúzskeho magazínu sa predstaví najneskôr koncom budúceho roka a na trh vstúpi v roku 2022. Vyrábať sa bude v materskom závode v Pitešti, a nie, ako sa predpokladalo, v Maroku.

A takto si francúzsky magazín L'Argus... Foto: L'Argus
Dacia Grand Duster - 2022 A takto si francúzsky magazín L'Argus predstavuje dizajn nového Grand Dusteru.

Na naftový motor máme zabudnúť. Grand Duster tento hendikep vynahradí hybridom. Bude teda prvou Daciou s hybridným pohonom. Ten si požičia z Clia E-Tech, ale s menej účinnou rekuperáciou elektrickej energie pri brzdení. Opäť kvoli cene. K tomu pridá benzínový 3-valec 1,0 TCe (74, 88 kW) a 4-valec 1,3 TCe (103, 118 kW), v kombinácii s mild-hybridným 12 V štartérom-generátorom. Drahší plug-in hybrid neprichádza do úvahy. Chýbať nemá ani verzia na LPG. Smutnou správou ale je, že práve Grand Duster sa neskôr stane aj základom nového Dusteru. Takže podľa Francúzov ani táto ikona lacných SUV nemôže do budúcna počítať so štvorkolkou.

Nová platforma zato umožní príchod viacerých bezpečnostných systémov ako autonómnych bŕzd, detekcie slepých uhlov zrkadiel, asistenta rozjazdu do kopca či elektrickej parkovacej brzdy. No ak túžite po Dusteri s pohonom oboch náprav a dieselovým motorom, neváhajte a rýchlo kupujte. V budúcnosti sa už nič podobné nechystá. Nové informácie o Grand Dusteri zároveň vyvracajú tie pôvodné o tom, že Lodgy a Logan MCV nahradí autonómny crossover na pomedzí SUV a MPV, podobný súčasným Renaultom Scénic a Grand Scénic. V každom prípade sa musíme pripraviť na zdražovanie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster #Dacia Grand Duster
Články podľa značiek