Potvrdené. Mercedes bude v Číne vyrábať motory s Geely. Aj pre Volvo!

Snaha šetriť náklady vytvára v automobilovom priemysle doteraz nevídané kooperácie. Tou najnovšou je spolupráca nemeckého Daimleru s čínskym koncernom Geely, ktorý vlastní časť jeho akcií, ale aj švédske Volvo.

23.11.2020 12:00
debata (3)
Nová generácia vysokoúčinných spaľovacích... Foto: Mercedes-Benz A
Mercedes-Benz A - motor 180d Nová generácia vysokoúčinných spaľovacích motorov pre hybridy vznikne v spolupráci Daimleru a Geely. Vyrábať a budú najmä v Číne.

Nemecký automobilový koncern Daimler a čínska spoločnosť Geely Holding uviedli, že Čína by sa mohla stať výrobným a exportným centrom pre hybridné motory vyvinuté spoločne pre automobily Mercedes-Benz a Volvo. Partneri uviedli, že budú spolupracovať na výrobe spaľovacích motorov novej generácie pre použitie v hybridných vozidlách.

Motory sa budú vyrábať v Číne aj v Európe a Geely a Daimler budú spolupracovať v oblasti strojárstva, dodávok a výroby. Export motorov z Číny sa považuje za jednu z alternatív, uvádza sa ďalej v správe. Cieľom Daimleru, ktorý vlastní značku Mercedes-Benz je, aby do roku 2030 tvorili viac ako polovicu predaja jeho osobných automobilov plug-in hybridy alebo čisto elektrické vozidlá.

Podľa vedenia Geely, ktorému patrí značka Volvo, spoločný projekt s Daimlerom odráža potrebu cielených investícií do výskumu a vývoja čistých a vysoko účinných motorov, hybridných alebo elektrických. „Naša spoločnosť plánuje vývoj modulárneho motora vhodného pre použitie v hybridných modeloch novej generácie pre sériové vozidlá v Európe a Číne,“ vysvetľuje Daimler. Stať by sa tak malo v roku 2024.

O počte vyrobených agregátov sa oficiálne nehovorí, existujú však špekulácie, že by malo ísť o státisíce jednotiek ročne. Okrem modelov Mercedes-Benz a Geely, budú môcť nové motory používať aj vozidlá Volvo, pretože čínske Geely vlastní túto švédsku značku. Okrem toho je Li Shufu, zakladateľ Geely, najväčším súkromným akcionárom nemeckého Daimleru s podielom takmer 10 % akcií. Už predvlani sa dohodli na vývoji a výrobe novej generácie vozidiel Smart v Číne.

Okrem malých mestských Smartov sa v spoločnom podniku, kde Geely vlastní 50 %, bude vyrábať aj nový crossover, veľkosťou podobný Vw T-Cross. Nadšenie Daimleru a Geely však rozhodne nezdieľajú nememcké odbory, ktoré sa obávajú o stratu pracovných miest v domovskej krajine Daimleru. Daimler však oponuje, že tento krok umožní postupnú prestavbu nemeckých závodov na výrobu elektrických pohonných systémov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #Volvo #Daimler #Geely #hybridy
Články podľa značiek