Jaguar sa ‘naštval‘ na koncern VW. V USA chce blokovať predaj viacerých modelov

Dôvodom na spor medzi koncernom Jaguar Land Rover (JLR) a koncernom Volkswagen má byť nelegálne využívanie britskej technológie vo viacerých modeloch VW, Audi, Porsche či Lamborghini.

25.11.2020 12:00
debata (7)
Systém Terrain Response považuje Jaguar Land... Foto: Land Rover
Land Rover Range Rover - 2017 Systém Terrain Response považuje Jaguar Land Rover za svoju patentom chránenú technológiu. Tvrdí však, že ju používajú aj modely koncernu Volkswagen.

Automobilky občas vedú vzájomné súdne spory, aby ochránili svoje duševné vlastníctvo. A k najnovšiemu procesu sa teraz schyľuje za Atlantikom. Koncernu Jaguar Land Rover došla totiž trpezlivosť. Volkswagen obviňuje, že mu „ukradol“ systém nastavenia jazdných režimov Terrain Response, ktorý má JLR patentovo chránený. Preto sa Briti obrátili podľa informácií webu Bloomberg na Americkú komisiu pre medzinárodný obchod (US International Trade Commision) so žiadosťou o zablokovanie predaja niekoľkých SUV koncernu VW na americkom trhu.

Terrain Response upravuje činnosť viacerých systémov, napríklad prevodovky, trakčnej elektroniky, pohonu 4×4 alebo motora vozidla, jednoduchým prepínaním ovládača pre jazdu na rôznych povrchoch. K dispozícii sú napríklad módy sneh, piesok, blato alebo kamene. Práve tento systém považuje JLR za jeden z rozhodujúcich faktorov, ktorý k značke Land Rover priťahuje zákazníkov. Parazitovanie Volkswagenu na jeho technológii sa mu preto vonkoncom nepáči. Sporné majú byť najmä modely Audi Q5, VW Tiguan, Porsche Cayenne alebo Lamborghini Urus.

To je väčšina kľúčových modelov nemeckého koncernu v USA. Ak by sa teda Jaguaru podarilo presadiť svoje požiadavky, hrozili by nemeckému koncernu astronomické straty. Ako uvádza Bloomberg, nie je to prvýkrát, čo sa Briti pustili do sporu s VW. Už dávnejšie napadli systém Drive Dynamics v Bentley Bentayga. A keďže prestížna britská značka pod nemeckými krídlami výhrady ignorovala, vo februári ju čaká súd. Na súde môže teda skončiť aj aktuálny spor. Ten s Bentley tak môžeme považovať len za skúšku, či má JRL vôbec šancu uspieť.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Jaguar #Land Rover #VW #súdny spor #Jaguar Land Rover #JLR #Terrain Response
Články podľa značiek