New York chce zatočiť s nelegálnym parkovaním. ‘Bonzáci‘ dostanú zaplatené

New York zaplatí každému, kto nahlási nesprávne parkovanie. A nebude ho to nič stáť.

30.11.2020 18:00
debata (3)
Podarí sa New Yorku zatočiť s neprávne... Foto: NYC
New York - premávka parkovanie Podarí sa New Yorku zatočiť s neprávne parkujúcimi autami?

Problémy s parkovaním poznajú dobre aj slovenskí vodiči. Lenže Slovensko je oproti 8-miliónovému New York City len malou dedinkou. Celá aglomerácia má až 20 miliónov obyvateľov. Starosti s parkovaním jednoducho prerastajú New Yorku cez hlavu. A tak sa radní rozhodli pre radikálny krok. Newyorčania majú na seba podľa nového návrhu „bonzovať“ a ešte za to dostanú zaplatené. Nie, to nie je vtip. Každého, kto mestskej polícii nahlási vozidlo, ktoré parkuje tam, kde je to zakázané, zaberá miesto na chodníkoch alebo v autobusových pruhoch, čaká odmena.

Aby to ale mesto nestálo ani cent, New York chce zároveň zvýšiť pokuty za priestupky súvisiace s parkovaním. Pôvodná sadzba sa zdvihne zo 115 až na 175 dolárov. Oznamovateľ z nej dostane rovných 25 %, teda približne 44 dolárov. A ešte ostane rezerva pre s tým súvisiacu administratívu. New York si od tohto kroku sľubuje výrazné zlepšenie disciplíny vodičov. Návrh však ešte čaká schválenie. S tým by nemal byť problém, pretože viacerí predstavitelia mestskej rady sa zhodujú, že doterajšie sankcie neboli dostatočne tvrdé a že mesto musí prikročiť k radikálnejším opatreniam.

Nie je to však prvýkrát, čo chcel New York použiť takúto taktiku. Už dávnejšie boli na stole návrhy, aby chodci nahlasovali autá, ktorým zbytočne beží motor. Kvôli smogu. Nie je to zlý nápad, no na druhej strane to môže v tomto meste vyvolávať zlú atmosféru. A môže sa z toho stať dokonca výnosný biznis. Predstavte si, že denne nahlásite niekoľko desiatok zaparkovaných áut. Nemusíte byť síce prvý, ale nájsť v tomto megameste stovky áut porušujúcich predpisy o parkovaní asi veľký problém nebude.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #New York #parkovania
Články podľa značiek