Honda v Európe končí so spaľovacími motormi!

Honda svoje rozhodnutie rozlúčiť sa v Európe so spaľovacími motormi naplánovala už na rok 2022.

07.12.2020 06:00
debata (11)
Od roku 2023 bude zrejme Honda v Európe... Foto: Honda
Honda e - 2020 Od roku 2023 bude zrejme Honda v Európe predávať len hybridy a elektromobily.

Honda patrí k automobilkám, ktoré stále viac vsádzajú na elektrický a hybridný pohon. Nedávno sme mali možnosť vyskúšať jej sériovo vyrábaný futuristický elektrický minimodel v retro dizajne Honda E, predstavujúci jednu z možných ciest, akými sa vývoj elektromobilov môže uberať. Hneď po nej sa nám dostala do rúk aj populárna Hondu Jazz, z ktorej po novom zostane tiež len hybrid.

V hybridnej verzii už je dostupné aj populárne SUV CR-V a aj športiak NSX. Uvidíme, ako to bude s novým Civicom. Zatiaľ je okolo neho ticho, automobilka ukázala len prototyp sedanu, určený pre zámorský trh.

Pri Civicu, respektíve jeho európskej verzii, však pravdepodobne tiež príde len hybrid – a zrejme sa to bude týkať aj športovej verzie Type R.

Napriek tomu informácia, že japonská automobilka chce so spaľovacími motormi v Európe skončiť úplne, mnohých zaskočila. A nejde iba o nejaké plané reči a vzdialené dátumy. Koniec spaľovacích motorov v Európe totiž automobilka ohlásila na záver roku 2022.

Informáciu priniesol britský magazín Autocar a ten ju nemá od nikoho menšieho, než samotného viceprezidenta európskej divízie Iana Howellsa.

Japonci tvrdia, že cena zatiaľ neumožňuje masové rozšírenie elektromobilov, no inú m ožnosť nemajú. Ich krok je len reakciou na stále prísnejšie európske zákony a emisné normy. Taktiež v tejto súvislosti pripomínajú britské rozhodnutie zakázať od roku 2035 predaj spaľovacích áut a aj hybridov.

Zatiaľ bude Honda spolupracovať, podobne ako aj FIAT, s americkou automobilkou Tesla. Od ktorej bude kupovať emisné kredity tak, aby so svojím portfóliom aspoň v budúcom roku vyhovela prísnym európskym normám.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobil #Honda #Honda Jazz #Honda e
Články podľa značiek