Greenpeace: Negatívny vplyv áut je preceňovaný. Európa má vážnejšie ekoproblémy

Greenpeace tvrdí, že autá sú pre Európu sekundárnym ekologickým problémom. Politici by sa podľa ekológov mali oveľa viac zamerať na živočíšnu výrobu a uholné elektrárne.

07.12.2020 14:00
debata (23)
Politici často ľudí strašia takýmito obrázkami.... Foto: KBA
Dieselové motory - emisie Politici často ľudí strašia takýmito obrázkami. V skutočnosti by na nich mali byť skôr kravy. 6ivočíšna výroba totiž produkuje viac emisií CO2 než všetky európske osobné autá.

Európski politici urobili z osobných áut verejného nepriateľa číslo 1. Predháňajú sa v navrhovaní čoraz prísnejších ekologických noriem, chcú zakazovať spaľovacie motory a na cesty pustiť len elektromobily. Táto rétorika je tak intenzívna, že začala prekážať dokonca aj samotným ekológom.

Dôvod je jednoduchý – bojom proti „zlým a špinavým“ autám sa prekrývajú oveľa vážnejšie ekologické problémy, ktorých riešenie sa odkladá, pretože by vyžadovalo komplexnejší prístup, bolo komplikovanejšie a mediálne menej zaujímavé.

Kravy sú nebezpečnejšie, než autá

Nová analýza Greenpeace (nájdete ju na tomto odkaze), založená na dátach od OSN ukazuje, že Európa má oveľa vážnejšie ekologické problémy, než sú autá so spaľovacími motormi. Sú nimi uhoľné elektrárne, o čom sa hovorí, no aj chov hospodárskych zvierat, čo je téma, spomínaná len okrajovo.

V analýze sa konkrétne hovorí, že chov hospodárskych zvierat je zodpovedný až za 17 percent všetkých európskych emisií a pre klímu predstavuje väčšie nebezpečenstvo, než všetky osobné a malé úžitkové autá spolu. Organizácia zároveň varuje, že Európska únia nemá šancu naplniť vytýčené klimatické ciele, ak sa vážne nezameria na redukciu emisií, vznikajúcich v živočíšnej výrobe.

Analýza ukazuje, že zatiaľčo priemerné emisie áut sa znižujú, emisie, vznikajúce chovom hospodárskych zvierat medzi rokmi 2007 a 2018 stúpli približne o 6 percent. Tento nárast je ekvivalentný 38 miliónom ton emisií CO2, čo je to isté, akoby na európske cesty pribudlo 8,4 milióna áut.

Podľa Greenpeace by mali európski politici... Foto: TASR - Jaroslav Novák
Greenpeace / Klíma / Podľa Greenpeace by mali európski politici riešiť problematiku emisií komplexne a nedémonizovať len autá a dopravu.

Problémy treba riešiť komplexne

Emisie, vznikajúce živočíšnou výrobou v Európe dosahujú ročne 502 miliónov ton CO2. Ak sa k tomu podľa Greenpeace prirátajú ďalšie emisie, vznikajúce spracovaním mäsa, výrobou krmiva, starostlivosťou o pôdu a odlesňovaní, ide dokonca ročne o 702 miliónov ton CO2.

To je podľa Greenpeace viac, ako vyprodukujú všetky osobné a malé úžitkové autá v Európe (656 miliónov ton emisií CO2 ročne) a dokonca viac, ako spolu vyprodukujú všetky hospodárske sektory v Maďarsku, Poľsku, na Slovensku a v Česku spolu.

Greenpeace upozorňuje, že v súčasnosti, keď sa pripravujú nové zákony na obmedzenie emisií v Európe a nová emisná politika, mala by sa pozornosť politikov oveľa viac sústrediť aj na poľnohospodárstvo, pretože predstavuje vážnejší problém než doprava a autá so spaľovacími motormi.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Greenpeace #emisie áut #emisie CO2
Články podľa značiek