VW ID.3: Problémy so softvérom sú vyriešené. Bez návštevy servisu to však nepôjde

Softvérové peripetie Volkswagenu s elektromobilom ID.3 majú byť minulosťou. Automobilka spustí zvolávaciu akciu na už predané vozidlá a majiteľom konečne aktivuje funkcie, za ktoré si vopred zaplatili. On-line aktualizácia však možná nie je.

10.12.2020 16:00
debata
Volkswagen má konečne doriešené problémy so... Foto: Volkswagen
VW ID.3 - 2019 Volkswagen má konečne doriešené problémy so softvérom elektromobilu ID.3. Na jar uskutoční jeho veľkú aktualizáciu. Týkať sa bude všetkých exemplárov, ktoré si už majitelia prevzali. Funkčný by tak mal byť aj head-up displej s rozšírenou realitou.

Elektromobil ID.3 je pre Volkswagen kľúčovým modelom pre budúcnosť. Zohrať má podobnú rolu ako kedysi Beetle a Golf. O to viac prekvapilo, že s jeho uvedením na trh mala automobilka veľké problémy. Tie súviseli so softvérom, ktorý sa nepodarilo doladiť do podoby, ktorá by umožňovala využívať všetky avizované funkcie vozidla. Tieto peripetie viedli až k odvolaniu šéfa vývoja softvéru Christiana Sengera. Na trh tak revolučná novinka dorazila s niekoľkomesačným oneskorením. Prvé kusy sa k zákazníkom dostali až v septembri. Ale nie kompletné. Hoci si majitelia zaplatili za head-up displej s rozšírenou realitou či konektivitu cez Apple CarpPlay a Android Auto, využívať ich nemohli.

Volkswagen dal záujemcom na výber, či si svoj ID.3 prevezmú aj v takomto stave s prísľubom, že funkcie budú aktivované neskôr, alebo si radšej počkajú. Podľa hovorcu automobilky dala väčšina prednosť prvej z možností. „U našich prvých zákazníkov sme si všimli, akí sú hrdí na to, že slúžia ako veľvyslanci značky. Čím šťastnejšími ich môžeme urobiť, tým väčšia je šanca, že vozidlo odporučia svojim priateľom a známym,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení. To ale znamená, že ich čaká update softvéru. A ten by mal prísť už čoskoro, keďže automobilka práve oznámila, že všetky problémy má vyriešené.

Aktualizácia softvéru prebehne na jar budúceho... Foto: Volkswagen
VW ID.3 - 2019 Aktualizácia softvéru prebehne na jar budúceho roka.

Na škodu majiteľov nemôže aktualizácia prebehnúť on-line. Všetci tak budú pozvaní do servisov. Podľa Volkswagenu je rozsah aktualizácie príliš veľký na to, aby ho bolo možné uskutočniť na diaľku. Vozidlá strávia v servisnej sieti jednu noc. Potom by už mali majiteľom fungovať všetky funkcie, za ktoré si zaplatili. Vrátane spomínaného head-up displeja s rozšírenou realitou. Automobilka ponúkne solidárnym zákazníkom odškodné vo forme znížených lízingových splátok. Ešte však budú musieť byť trpezliví, pretože samotná aktualizácia bude možná až na jar budúceho roka, spolu s novým softvérovým balíčkom.

Zdá sa ale, že rozpačitý štart ID.3 neublížil. Už v októbri sa zaradil suverénne na prvú priečku najpredávanejších elektromobilov v Európe. Zaknihoval si 10 475 zákazníkov, čím porazil Renault Zoe (9 778 ks), Hyundai Kona Electric (5 261 ks) aj Kiu e-Niro (3 868 ks). Vyplýva to zo štatistík analytickej agentúry JATO Dynamics. Úspech ID.3 nakoniec ovplyvnil aj globálne štatistiky predaja elektromobilov. V októbri ich na európskych cestách pribudlo 71 800, čo predstavuje medziročný nárast o 197 %. Až s novembrovými štatistikami však uvidíme, či ide v prípade ID.3 len o efekt odložených predajov, alebo trend, ktorý z neho spraví „chrobáka“ budúcnosti.
VW ID.3 - 2019
VW ID.3 - 2019
+32VW ID.3 - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #softvér #VW ID.3
Články podľa značiek