Kia už dokáže v Žiline vyrábať hybridné pohony. Vynovila montážne linky

Viac ako 70 miliónov eur investovala Kia do modernizácie závodu na výrobu motorov v Žiline. Na vynovených linkách bude vznikať nová generácia agregátov, kompatibilných s hybridnými pohonmi.

14.12.2020 12:00
debata
Novú generáciu benzínových, hybridných a... Foto: Kia
Kia - výroba motorov Žilina Novú generáciu benzínových, hybridných a naftových motorov bude žilinská Kia dodávať aj pre potreby sesterských modelov Hyundaia, ktoré schádzajú z montážnych liniek v českých Nošoviciach.

Znižovanie emisií modelov Kie si vyžiadalo príchod novej generácie úsporných motorov Smartstream. A tie zas rozsiahlu modernizáciu závodu na ich výrobu v Žiline. Nové pohonné jednotky odtiaľ poputujú aj do sesterskej fabriky Hyundaia v českých Nošoviciach. Do postupnej modernizácie vložila Kia 70 miliónov eur. Ich výsledkom sú tri montážne linky, kde budú vznikať maloobjemové zážihové motory, kompatibilné s hybridnou technológiou.

Nové motory sú kompatibilné s hybridnou... Foto: Kia
29-origin-6711693 Nové motory sú kompatibilné s hybridnou technológiou.

Ide o 4-valec 1,5 radu Kappa a motor s objemom 1,6 litra radu Gamma. Oba možno spojiť so 48 V štartér-generátorom. Jednotka 1,6 T-GDi zvládne aj spojenie s full-hybridnou sústavou. Navyše disponuje plynule premenným časovaním ventilov CVVD (Continuously Variable Valve Duration) a nízkotlakovou recirkuláciou výfukových plynov (LP-EGR). O čistotu exhalácií sa stará aj vyšší vstrekovací tlak a časticové filtre, ktoré sa stávajú štandardom.

Štvrtá linka sa postará o výrobu rovnako vynoveného naftového motora 1,6 CRDi. Všetky motory vyvinula Kia spolu s Hyundaiom v kórejskom vývojovom stredisku koncernu v Namyangu. „Pokračujúce investície do slovenského závodu nám pomôžu reagovať na rastúci dopyt po elektrifikovaných vozidlách s benzínovými motormi,“ vysvetlil Emilio Herrera, prevádzkový riaditeľ európskej divízie automobilky Kia. Už dnes je totiž štvrtina nových predaných Kií vybavená nejakou formou elektrifikácie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #fabriky
Články podľa značiek