Novým šéfom Daimleru bude bývalý šéf BMW a VW!

Novým predsedom dozornej rady nemeckého automobilového koncernu Daimler by sa mal stať bývalý šéf konkurenčných firiem BMW a VW Bernd Pischetsrieder. Dieselgate ho minula.

15.12.2020 12:00
debata
Bernd Pischetsrieder v minulosti úspešne riadil... Foto: Daimler
Bernd Pischetsrieder Bernd Pischetsrieder v minulosti úspešne riadil koncerny BMW a Volkswagen. Od roku 2014 pôsobil v dozornej rade Daimleru.

Daimler oznámil, že Bernda Pischetsriedera navrhne do čela dozornej rady na marcovom valnom zhromaždení akcionárov, po ktorej odíde z funkcie terajší predseda Manfred Bischoff. Firma sa pre sedemdesiatdva­ročného Pischetsriedera rozhodla po tom, čo jej bývalý šéf Dieter Zetsche stiahol svoju kandidatúru, upozornila agentúra Reuters. Zetsche šéfoval Daimleru od roku 2003 až do mája 2019, keď dobrovoľne odstúpil. Dôvodom bola jeho ambícia opäť sa uchádzať o túto funkciu po dvojročnej prestávke, ktorú vyžadujú interné predpisy firmy. Nakoniec však zmenil názor, pretože, ako povedal, cítil, že „nie je žiadaný“.

Za všetkým mala stáť prílišná orientácia Daimleru na naftové motory a kauza prekračovania emisných limitov. Bernd Pischetsrieder, navrhnutý do čela dozornej rady, také problémy nemá. Kauza Dieselgate ho minula. Patrí k dobre známym osobnostiam automobilového priemyslu. V rokoch 1993 až 1999 bol predsedom predstavenstva BMW a v rokoch 2002 až 2006 predsedom predstavenstva Volkswagenu, keď prevzal opraty po „veľkom“ Ferdinandovi Piëchovi. A nováčikom nie je ani v kruhoch stuttgartskej automobilky.

Pischetsrieder je totiž od roku 2014 členom dozornej rady Daimleru, uviedla agentúra DPA. „Bernd Pischetsrieder je jedným z medzinárodne najuznávanejších automobilových expertov,“ uviedol Bischoff. „Podieľal sa na rozhodnutiach o digitalizácii koncernu Daimler a elektrifikácii sortimentu,“ dodal. „Vážim si ho z ľudskej i odbornej stránky a teším sa, že sa stane mojím nástupcom vo funkcii predsedu dozornej rady,“ dodal. Pischetsrieder bude mať množstvo práce. Musí koncern Daimler zbaviť chýb minulosti a nasmerovať ho do novej elektrickej éry.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #BMW #Mercedes-Benz #VW #Daimler #Dieter Zetsche #Bernd Pischetsrieder
Články podľa značiek