Z čoho by sa skladalo najhoršie auto sveta

Britská poisťovňa Warranty Direct má zmysel pre humor. Na základe svojich štatistík vytvorila virtuálnu štúdiu najhoršieho vozidla sveta.

15.08.2011 06:19
Monster Foto:
Virtuálny model Monster Mk1 pozostáva z najproblémovejších súčiastok a komponentov.
debata (9)

Poisťovňa vychádzala z 50-tisíc servisných zásahov na autách s priemerným vekom päť rokov. Auto nazvala Monster Mk1 a ak by ste ho mali nebodaj v garáži, každý mesiac by ste len na opravy dali 2 500 libier a do servisu by ste museli chodiť päťkrát častejšie ako s bežným autom. A to nehovoríme o tom, že by ste s ním mali každý mesiac jednu haváriu.

Princíp tvorby tohto zlého sna bol jednoduchý. Poisťovňa ho proste poskladala z najporuchovejších súčiastok desiatich modelov áut. So štyrmi z nich by ste museli navštíviť servis každý rok a len oprava jednej z nich by vás vyšla na 7-tisíc libier.

Čo je najprekvapujú­cejšie, Monster MK1 nie je poskladané zo súčiastok talianskych či kórejských automobilov, ku ktorým vládne nedôvera v kvalitu, ale z väčšej časti z komponentov vozidiel renomovaných výrobcov. Podvozok si Monster Mk1 požičal priamo z ikony BMW M3. Až 40 percent ich musí ísť do servisu z dôvodu poškodenia náprav. Konkurujú im brzdy z Audi A8. Do servisu putuje ročne až pätina Á-osmičiek práve kvôli brzdám. Zapaľovanie „dodal“ Mercedes Viano. Z nemeckej krvi je aj klimatizácia Seatu Alhambra a kúrenie zo Seatu Toledo.

Švédske Volvo sa zas môže „pýšiť“ dodávkami poruchového riadenia z kupé kabrioletu C70. Briti vyvinuli pre Monster Mk1 prevodovku z Land Roveru Freelander, s ktorou musíte navštíviť servis aspoň raz ročne, ale tiež motor z roadsteru MG FT. Každý štvrtý trápia problémy s pohonom. Ako inak, dodávky elektroniky si nenechal ujsť Renault s „preslávenými“ štartovacími kartami modelu Mégane. Až 40 percent zákazníkov hlási ročne poruchu na elektrickom systéme.

Z čoho je Monster MK1
Model Komponent
Audi A8 Brzdy
BMW M3 Podvozok
MG TF Motor
Land Rover Freelander Prevodovka
Mercedes Viano Zapaľovanie
Renault Mégane Elektronika
SEAT Alhambra Klimatizácia
SEAT Toledo Kúrenie a ventilácia
Volvo C70 Riadenie
9 debata chyba
Články podľa značiek