Hyundai Tucson: V čom je tajomstvo jeho neviditeľných svetiel?

Hyundai doslova šokoval automobilový svet svojimi „neviditeľnými“ svetlami v novej generácii Tucsonu. Inováciu, ktorú by ste čakali v prémiových modeloch, doviedol do sériovej výroby v mainstreamovom SUV. Pre konkurentov je to poriadna lekcia.

17.12.2020 12:00
debata (3)
Technológia „neviditeľných“ svetiel je založená... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá Technológia „neviditeľných“ svetiel je založená na použití polovičných zrkadiel. Vyžaduje si však aj viac energie.

Nový Tucson svojím odvážnym dizajnom síce mierne rozdeľuje, ale nepochybne dokazuje, že kórejská automobilka sa už nemieni len doťahovať na referenčné modely v triede, chce diktovať trendy! Najlepším príkladom sú inovatívne „neviditeľné“ svetlá. Hyundai ich nazýva parametrické a ak sú vypnuté, naozaj splývajú so štruktúrou masky. Klobúk dole, pretože keď Hyundai predstavil v roku 2019 koncept Vision T na autosalóne v Los Angeles, málokto predpokladal, že sa tento dizajnový prvok, presadzovaný skvelým šéfdizajnérom Lucom Donkerwolkom, dostane až na montážne linky.

Na efekte neviditeľnosti sa podieľa nielen... Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá Na efekte neviditeľnosti sa podieľa nielen samotná konštrukcia svetiel ale aj štruktúra masky

Lenže Kórejcom sa to podarilo. A nebolo to ľahké. Za technológiou „Hidden Lighting", ktorá v podstate nemá inú ako estetickú funkciu, stojí nesmierne veľa úsilia. Hyundai si ju už stihol natrénovať v amerických modeloch Palisade a Sonata, ale len vo funkcii zadných svetiel. Až v Tucsone ju doviedol do podoby denných svetiel a zamaskoval aj hlavné. Efekt vzniká použitím takzvaných polovičných zrkadiel pomocou nanášania tenkej vrstvy kovového filmu na vnútornú časť vonkajšej šošovky. Zároveň dizajnéri pokryli štruktúru prednej masky tmavým chrómom, čo oba prvky vizuálne spája.

Ak svetlá nesvietia, naozaj ich takmer nevidieť. Foto: Hyundai
Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá Ak svetlá nesvietia, naozaj ich takmer nevidieť.
Po deaktivácii tak trojuholníková štruktúra svetiel splynie so štruktúrou masky. Naopak, keď sa rozsvietia, pôsobia ako drahokamy. Na to, aby mali svetlá dostatočný výkon, musel však Hyundai použiť výkonnejšie diódy a navyše ich vybaviť teplotným senzorom, aby nedošlo k ich prehriatiu. Podobný efekt majú aj zadné DLR svetlá Tucsonu. Hyundai plánuje rozšíriť „neviditeľné“ svetlá aj do ďalších modelov. Otázkou ostáva, koľko takáto náročná osvetľovacia technológia stojí. Najmä ak si predstavíme situáciu, že dôjde k poškodeniu svetla, napríklad pri havárii alebo nechcenom kontakte na parkovisku.
Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá
Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá
+7Hyundai Tucson - neviditeľné svetlá

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Hyundai #svetlá #Hyundai Tucson #Hidden Lighting
Články podľa značiek