Škoda Fabia Combi predsa len príde. Tak skoro však nie

Osud novej generácie Fabie Combi bol dlho nejasný. Nakoniec však praktická verzia dostala zelenú. Lenže Škoda sa s ňou ponáhľať rozhodne nebude. V podstate na to nemá dôvod.

18.12.2020 16:00
debata (1)
Keď Škoda v roku 2014 predstavila tretiu... Foto: Twitter
Škoda Fabia - 2021 Keď Škoda v roku 2014 predstavila tretiu generáciu Fabie Combi, asi nik netušil, že na linkách vydrží predlhých osem rokov. Tá nová totiž príde až v roku 2023. (ilustračná snímka)

Budúci rok bude v Škode patriť štvrtej generácii Fabie. Predstaviť by sa mala už na jar. Napokon, je načase. Tá súčasná je na trhu od roku 2014 a je najstarším modelom značky. Jej základy, konkrétne platforma PQ26, dokonca siahajú ešte k starej generácii Volkswagenu Polo. Ako však vieme, to nové spolu so Seatom Ibiza a s Audi A1 už dávno presedlalo na modernejšie šasi MQB A0. A dostane ho aj nová Fabia. To znamená väčší rázvor náprav, viac miesta v interiéri, väčší kufor, ale aj príchod mild-hybridných motorov či nových asistenčných systémov. Otázkou ostávalo len to, čo bude s Fabiou Combi.

Kompaktné kombi nižšej triedy totiž akosi vyšli z módy. Nahradili ich nové crossovery. Minulosťou je Renault Clio Grandtour, Peugeot 208 SW aj koncernový Seat Ibiza ST. Súčasná Fabia Combi je teda posledným mohykánom tejto vymierajúcej kategórie. A dlho sa zdalo, že Škoda s jej nástupkyňou ani nepočíta. Veď v ponuke má novú väčšiu Scalu a tiež crossover Kamiq. Lenže nový šéf českej značky Thomas Schäfer nakoniec prezradil, že praktická verzia Fabie predsa len príde. Zlou správou je, že tak skoro to nebude. Keďže Fabia Combi má dnes v podstate monopol, Škodu nič netlačí. Vystačí si ešte nejaký ten čas s tou pôvodnou.

Znamená to, že stará Fabia Combi bude schádzať z liniek popri úplne novom hatchbacku. A nebude to krátko. V predaji má kombi vydržať až do roku 2022, pričom novú generáciu uvedie Škoda na trh až v roku 2023. Počkáme si teda minimálne dva a pol roka. To už bude mať súčasná generácia požehnaných osem rokov. Ako sme však spomínali, predĺženie životného cyklu nemusí Fabii Combi vôbec ublížiť. Konkurenti neexistujú a ak bude ktosi po takomto aute v najbližšom čase túžiť, neostane mu nič iné, ako si vybrať práve Fabiu tretej generácie. Pre automobilku to bude znamenať čistý zisk, pretože vývoj tohto auta je už dávno zaplatený.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Fabia #Škoda Fabia Combi
Články podľa značiek