Európska únia chce „zelené“ batérie. Na spoluprácu vyzýva automobilky i vlády

Od júla 2024 môžu byť v Európskej únii na trh uvedené iba také batérie, ktoré budú mať stanovené vyhlásenie o uhlíkovej stope. Ako ďalej upozorňuje Slovenská batériová aliancia, Európska komisia presadzuje, aby batérie do elektromobilov boli udržateľné, vysoko výkonné a bezpečné vo všetkých fázach svojho životného cyklu.

18.12.2020 15:52
Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách Foto:
Elektromobily - výhodnosť v európskych krajinách
debata (6)

Reagovať by na to mali nielen samotní výrobcovia batérií, ale najmä automobilky. Ide o požiadavky, na základe ktorých bude podľa aliancie vysoká nielen kvalita batérií, ale aj ich bezpečnosť. Na konci svojej životnosti by sa mali recyklovať tak, aby sa cenné materiály dostali späť do obehu. Európski výrobcovia automobilov by mali využívať iba batérie s certifikátom, a to nielen tie, ktoré sú dovážané v rámci krajín únie, ale aj z iných kútov sveta.

Regulovaný a kontrolovaný by teda mal byť nielen export batérií, ale aj ich import z rôznych krajín. „Táto regulácia by tak mala zabezpečiť to, aby sa na trh EÚ dostali len „zelené“, kvalitné a bezpečné batérie do elektromobilov. Slovenská batériová aliancia považuje za nevyhnutné, aby sa do plnenia tohto cieľa v rámci svojej výroby zapojili nielen výrobcovia batérií, ale všetky automobilky a samotná vláda,“ uviedol predseda Slovenskej batériovej aliancie Marián Smik.

Požiadavky zo strany Európskej komisie smerujú k tomu, aby bolo možné do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Na to je ale podľa aliancie nevyhnutné zamerať sa na používanie zodpovedných materiálov pri výrobe batérií, obmedziť využitie nebezpečných látok, recyklovať materiály, minimalizovať uhlíkovú stopu a zvýšiť výkon a životnosť batérií.

„Je potrebné, aby aj slovenská vláda hľadala čo najlepšie riešenia na podporu vývoja a inovácií v tejto oblasti. Ide totiž o kľúčové faktory nielen smerom k ochrane životného prostredia, ale aj k rozvoju automobilového sektoru či vzdelávania v tejto oblasti,“ uzatvára Smik.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #EÚ #automobilky #vozidlá #batérie
Články podľa značiek