Subaru Impreza WRX STi: Nová generácia je za rohom. Má mať 400 koní

Legendárne Subaru Impreza WRX STi, ktoré kedysi vládlo seriálu WRC, sa chce vrátiť späť na vrchol. Dostane opäť preplňovaný boxer naladený až na 400 koní.

25.12.2020 12:00
debata
Nová generácia ostrej Imprezy by mala byť... Foto: Subaru
Subaru VIZIV Performance Concept - 2017 Nová generácia ostrej Imprezy by mala byť inšpirovaná plug-in hybridným konceptom Subaru Viziv Performance STI z roku 2018. Pod kapotou však bude biť plnokrvný boxer s objemom 2,4 litra a výkonom až 400 koní.

So Subaru Impreza WRX sme sa v Európe rozlúčili už pred dvoma rokmi. Ako inak, dôvodom boli emisie. A z toho istého dôvodu sa ostrej Imprezy nedočkáme ani v budúcnosti. A to je škoda, pretože Subaru chystá novú generáciu a má s ňou veľké plány. Chce jej vrátiť lesk, ktorý sa s WRX spájal v minulosti. Aj preto dostane najsilnejšiu techniku vo svojej histórii. Vieme to vďaka austrálskemu zastúpeniu, ktoré prelomilo hradbu mlčania Japoncov. Prvé informácie padli u protinožcov pri príležitosti odovzdania 10-tisíceho exempláru Imprezy WRX STi austrálskemu zákazníkovi.

Pod kapotou má byť nová generácia boxeru s objemom 2,4 litra, ktorá sa už ukázala v nedávno predstavenej druhej generácii kupé BRZ, ktoré vyrába Subaru spolu s Toyotou. Kým však jeho atmosférická verzia má „len“ 171 kW a 245 Nm krútiaceho momentu, tentoraz máme mať do činenia s preplňovaným 400-koňovým agregátom, teda s výkonom 295 kW a krútiacim momentom až 490 Nm. To znie naozaj sľubne, pretože súčasná najvýkonnejšia verzia WRX STi S209, ktorá je dostupná v USA, má 254 kW a 440 Nm. Samozrejmosťou bude pohon oboch náprav Symmetrical AWD s dvojicou samosvorných diferenciálov.

Priaznivcov tejto legendy by iste potešila manuálna prevodovka. Vylúčená nie je, pretože súčasná generácia ju stále má a automat ani neponúka. Dizajn by zas mohol byť inšpirovaný novým Levorgom, ale ešte skôr konceptom Subaru Viziv Performance STI, predstaveným v roku 2018 na autosalóne v Tokiu. Do novej Imprezy sa z neho dostalo len veľmi málo, takže teraz má Subaru naozaj príležitosť uplatniť jeho dravé gény. Hoci štúdia prezentovala aj plug-in hybridnú technológiu. Na rozuzlenie otázok však už čakať dlho nebudeme. Impreza WRX STi má totiž premiéru naplánovanú na apríl 2021.

Subaru VIZIV Performance Concept - 2017
Subaru VIZIV Performance Concept - 2017
+17Subaru VIZIV Performance Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Subaru #Subaru Impreza #Subaru WRX STi
Články podľa značiek