Toyota má nápad, ako využiť autonómne autá. Pomôcť majú ‘vybitým‘ motoristom

Elektrické autá majú stále kratší dojazd ako tie konvenčné. To by nemusel byť problém, ak by bola k dispozícii dostatočná nabíjacia infraštruktúra. Lenže nie je. Ak ostanete visieť s vybitým elektromobilom na míle ďaleko od najbližšej nabíjačky, je to problém. Vyriešiť ho chce Toyota.

21.12.2020 12:00
debata (1)
Autonómne vozidlo by podľa predstáv Toyoty malo... Foto: Toyota
Toyota - patent na autonómne nabíjanie Autonómne vozidlo by podľa predstáv Toyoty malo fungovať ako mobilná nabíjačka, prípadne mobilná čerpacia stanica.

Nie je nič nepríjemnejšie, ak keď kvôli prázdnej nádrži uviaznete na okraji vozovky. A ešte horšie je to pre majiteľov elektromobilov. V kanistri si totiž energiu do elektrického auta nedonesú. Toyota sa rozhodla tento problém vyriešiť a predložila patentovému úradu projekt autonómneho vozidla, ktoré vodičom v núdzi dodá elektrickú energiu, ale môže ísť aj o bežné palivo. Ako to bude fungovať?

Podľa opisu v patentovej prihláške systém prijme požiadavku na tankovanie alebo nabíjanie od zákazníka, ktorý sa dostal do núdze. Stačí, ak uvedie značku auta a miesto, kde uviazol. Systém potom rozhodne, ktoré z flotily „tankovacích“ autonómnych vozidiel k nemu vyšle. Určí to na základe ich polohy a polohy auta zákazníka. Pomocou autonómneho jazdného systému sa takéto vozidlo dostane až na miesto.

Po dosiahnutí cieľa sa „tankovacie“ vozidlo postaví do potrebnej polohy a pomocou senzorov vzdialenosti sa automaticky pripojí k vybitému elektromobilu. Aby bol systém pomoci čo najefektívnejší, poskytne na jeden výjazd službu tankovania alebo nabíjania viacerým autám. Potom sa vráti na základňu doplniť si nádrž a batériu.

Z dokumentov vyplýva, že zákazník by nemusel počas celého procesu ani pohnúť prstom. Na bezchybné fungovanie by však boli potrebné štandardizované palivové nádrže a nabíjacie porty vo všetkých autách podporovaných týmto systémom. Podľa Toyoty nie je však dôvod, prečo by si výrobcovia automobilov v tejto veci nevyšli v ústrety.

Riešenie, ktoré opísala Toyota v patentovej prihláške je dôležité nielen pre zábudlivých vodičov, ale aj pre autonómne vozidlá. Z názvu patentu (On-the-fly autonomous vehicle refueling and recharging), totiž vyplýva, že pri autonómnych autách by mohol systém pracovať aj počas jazdy. Prirovnať sa to dá k dotankovaniu lietadiel počas letu. Autá by teda nestrácali čas v priebehu dopĺňania energie.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #autonómne autá #nabíjanie #tankovanie #dojazd
Články podľa značiek