COTY 2021: Ktoré bude autom roka? Poznáme 27 kandidátov

Tradičnú novinársku anketu o európske auto roka pandémia koronavírusu nezastavila. Bude však prebiehať trochu inak. Najviac prihlásených áut má Mercedes-Benz a Hyundai. To ale ešte nič neznamená.

22.12.2020 19:00
debata
O titul automobilového kráľa Európy pre rok... Foto: COTY
COTY O titul automobilového kráľa Európy pre rok 2021 sa uchádza 27 nových áut. Ako vidieť, noviniek napriek pandémii neubudlo. Niektoré však meškali.

Už minulý ročník ankety Car of the Year (COTY) bol poznačený pandémiou koronavírusu. Vyhlásenie víťaza, ktorým bol mimochodom Peugeot 208, vyrábaný na Slovensku, prebehlo totiž v predvečer zrušeného marcového autosalónu v Ženeve a to bez prítomnosti novinárov. Štandardný nebude ani aktuálny ročník. Úspechom je, že sa vôbec koná. Zmena nastala najmä v tom, že z programu vypadlo tradičné stretnutie jury na spoločných testovacích jazdách. Šesťdesiatčlenná porota novinárov si bude musieť vystačiť s osobnou skúsenosťou v domácom prostredí.

Boj bude nemilosrdný. Medzi 27 kandidátmi, ktorí dorazili na trh v tomto náročnom období, je z čoho vyberať. Najviac prihlásených vozidiel má Mercedes-Benz a Hyundai. Automobilka zo Stuttgartu dokonca až štyri. Horúcim kandidátom sa môže stať najmä Hyundai Tucson so svojimi neviditeľnými svetlami. Nájdeme tu aj „oneskorencov“, ako VW Golf , Škodu Octavia či Seat Leon, pri ktorých už dávno vyprchali emócie z premiéry. Škoda, že do zoznamu nebolo možné zaradiť nový elektrický Enyaq, keďže ešte nie je na trhu. Elektromobilov tu však nájdeme dosť.

Kandiduje Fiat New 500, Honda e, Mazda MX-30, švédsky Polestar 2, ale aj vodíková Toyota Mirai, ktorá je svojim spôsobom tiež elektromobilom. Nezabúdajme, že čisto elektrický pohon môžu mať aj ďalší „účastníci zájazdu“ – Citroën C4 a Peugeot 2008 . Hybridy reprezentuje najmä Toyota Yaris. K mestským autám sa radí aj Hyundai i10 a i20. Samozrejme, okrem spomínaného Tucsonu majú veľké zastúpenie ďalšie SUV. Napríklad Cupra Formentor, Kia Sorento, Mercedesy-Benz GLA, GLB či GLS, ale aj nová generácia Land Roveru Defender.

Automobilovú aristokraciu zastupuje Mercedes-Benz triedy S. Naopak, najlacnejším kandidátom na titul je nová Dacia Sandero. Športový rozmer dodávajú tomuto ročníku BMW 2 Gran Coupé a BMW radu 4. Čoskoro čaká zúčastnené modely nekompromisné „sito“. V ďalšom kole totiž jury zvolí sedem finalistov. Ich mená sa dozvieme 8. januára. A víťaza zas v obvyklom termíne – 1. marca budúceho roka. Na autosalóne v Ženeve to ale určite nebude. Ten je totiž opäť zrušený a je otázne, či sa po minuloročnom škandále vôbec nejaký ešte uskutoční.

Kandidáti COTY 2021

Značka Model
Audi A3
BMW 2 Gran Coupé, 4
Citroën C4
Cupra Formentor
Dacia Sandero
Fiat 500
Ford Explorer, Kuga
Hona e, Jazz
Hyundai i10, i20, Tucson
Kia Sorento
Land Rover Defender
Mazda MX-30
Mercedes-Benz GLA, GLB, GLS, S
Peugeot 2008
Polestar 2
Seat Leon
Škoda Octavia
Toyota Mirai
Toyota Yaris
Volkswagen Golf, ID.3

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #COTY #Auto roka #COTY 2021
Články podľa značiek