BMW Active Tourer: Druhá generácia predsa len príde. Sedem miest už nedostane

Ešte pred dvoma rokmi sa zdalo, že MPV v ponuke BMW to majú definitívne zrátané. Nakoniec sa však Mníchov nad jedným z nich „zmiloval“. Druhú generáciu Active Tourer už usilovne testuje.

07.01.2021 18:00
debata
Po siedmich rokoch dostane netradičné BMW 2... Foto: Youtube
BMW 2 Active Tourer - 2021 Po siedmich rokoch dostane netradičné BMW 2 Active Tourer nástupcu. Jeho základom bude opäť platforma UKL od Mini.

V roku 2014 spôsobilo BMW svojim priaznivcom priam šok. Predstavilo totiž hneď dvojicu MPV – 2 Active Tourer a 7-miestny 2 Gran Tourer. Tieto modely totiž porušili všetky tradície mníchovskej značky. Nielen tým, že išlo v histórii automobilky o prvé veľkopriestorové modely, ale premiéru v nich mal aj predný náhon a dokonca 3-valcové motory. To všetko BMW „zaklincovalo“ označením párnou číslicou, ktoré patria v nomenklatúre značky vyhradne športovým modelom. Nakoniec sa ale odvážny ťah BMW v podstate vyplatil. Vývoj totiž zlacnilo použitie platformy UKL od sesterského Mini a predaje neboli zas až také tragické.

Dvojčatá si napríklad v roku 2015 našli viac ako 100 000 zákazníkov. Lenže to bol zároveň ich rekord. Odbyt postupne padal. Predvlani to bolo už len 55 874 registrácií. Nečudo, že aj vzhľadom na klesajúcu popularitu triedy MPV sa začalo šuškať o ich definitívnom konci. A čiastočne sa tieto správy potvrdili. Do budúcnosti totiž dostalo zelenú len menšie 5-miestne BMW 2 Active Tourer. Sedemmiestna verzia sa druhej generácie nedožije. Pravdepodobne tvorila zanedbateľnú časť odbytu. Krátky Active Tourer už Mníchov usilovne testuje. Základom bude modelový rad BMW 1, ktorý medzičasom tiež prepriahol na britskú platformu s predným náhonom.

Testy prebiehajú aj na legendárnom okruhu Nurburgring.

Druhá generácia Active Toureru tak už nebude takým „exotom“. Ako vidieť zo špionážnych snímok, dizajnéri sa pokúsia vtisnúť novinke športovejšie proporcie. Premiestnené spätné zrkadlá a štíhlejšie stĺpiky majú zas zabezpečiť lepší výhľad z vozidla, čo bola jedna zo slabých stránok. Infotainment zas staví na dve spojené obrazovky. Pod kapotou môžeme očakávať 1,5-litrové 3-valce a dvojlitrové 4-valce TwinPower Turbo. Chýbať nemá ani plug-in hybrid. Úplnou novinkou sa stane čisto elektrická verzia i2 Active Tourer. Aj tá má byť rovnako praktická. Na ďalšie informácie si však ešte budeme musieť počkať.

No nie dlho. Nové mníchovské MPV sa svetu predstaví ešte tento rok. Otázkou je, či bude úspešnejšie ako jeho predchodca. Zákazníci totiž nepoľavujú vo svojim záujme o SUV a, naopak, veľkopriestorové autá obchádzajú stále väčším oblúkom. Ako sa ale zdá, BMW chcelo stoj čo stoj ponechať vo výrobe model, ktorým konkuruje stuttgartskému Mercedesu-Benz triedy B. To je jediný logický dôvod, prečo sa nad Active Tourerom zmilovalo. Ten však tiež nie je práve predajným „trhákom“. V roku 2019 z neho putovalo k zákazníkom necelých 74 000 exemplárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW 2 Active Tourer
Články podľa značiek