Zabijak Tesly? Apple auto vraj príde do predaja už v roku 2024!

Apple vraj chce na trh uviesť osobné elektrické auto, ktorého ročný predaj by mohol prekročiť stotisícovú hranicu. Má mať revolučnú batériu, ktorá bude oveľa lacnejšia než súčasné a umožní elektromobilu väčší dojazd.

11.01.2021 18:00
i Car Foto:
Ako bude presne auto od Apple vyzerať, sa ešte len môžeme dohadovať.
debata (3)

O autonómnom aute od technologickej spoločnosti Apple sa hovorí už niekoľko rokov. Projekt sa rozbehol, potom bol pozastavený a následne opäť obnovený. Momentálne sa vraj dostal už do štádia, v ktorom sa začína hovoriť o začiatku predaja.

A termín nie je ďaleko, mohlo by sa tak stať už v roku 2024. Aspoň tak to potvrdili zdroje priamo zo spoločnosti renomovanej agentúre Reuters. Samozrejme, koronakríza môže toto rozhodnutie oddialiť, no vraj nie viac ako o jeden, maximálne dva roky.

Začalo to Titanom

Keďže v posledných rokoch takmer každý nový produkt, uvedený na trh touto spoločnosťou nielen uspel, ale väčšina z nich vo svojom segmente spôsobila priam revolúciu, niet sa čo diviť, že zámer spoločnosti vstúpiť na trh s autami je veľmi podrobne sledovaný. Aj preto, že o revolučnom riešení, ktoré by auto malo priniesť, sa hovorí už teraz. Malo by ísť o prelomovú technológiu v oblasti batérií.

V rámci projektu Titan sa spomínalo plne... Foto: ytimg.com
Apple car V rámci projektu Titan sa spomínalo plne autonómne auto.

Reaálne sa začalo „Apple auto“ spomínať už v roku 2014 v súvislosti s projektom Titan. Postup prác na vývoji auta a potrebného softvéru však nenapĺňal predstavy spoločnosti a ten sa napokon ocitol v zásadnej kríze na prelome rokov 2018 a 2019. Vtedy odišli z oddelenia, pracujúceho na vývoji auta takmer dve stovky zamestnancov.

Obmena inžinierov pomohla a projekt nabral nový dych. Pre Apple bolo dôležité aj rozhodnutie, či sa prikloní k vývoju plne autonómnych vozidiel, alebo toto rozhodnutie prehodnotí a najprv uvedie na trh komerčný osobný elektromobil. Napokon podľa zdrojov zvnútra spoločnosti zvíťazila druhá možnosť.

Revolučná batéria

Súvisí to pravdepodobne s tým, že spoločnosť vraj výrazne pokročila vo vývoji revolučnej batérie. Náklady na jej výrobu by mali byť výrazne nižšie, než náklady na súčasné batérie, avšak umožní elektromobilom dlhší dojazd. Jej komerčný potenciál je podľa insiderov, pracujúcich priamo na jej vývoji tak veľký, že sa oplatí prísť na trh nielen s ňou ale s kompletne novým elektromobilom.

Neoficiálne sa hovorí o „monočlánkovom“ dizajne batérií, ktorý umožní pri zachovaní veľkosti a váhy batérie akumulovať v nej oveľa viac energie pri nižších nákladoch na jej výrobu a konštrukciu. Navyše by sa v nej mali využívať aj nové prvky, malo by ísť o lítium-železo-fosfátový akumulátor novej generácie s úplne novou konštrukciou.

Apple v rámci projektu Titan testoval (a... Foto: ytimg.com
apple-car-project-titan-lidar Apple v rámci projektu Titan testoval (a testuje) vlastné a aj cudzie lidary.

Apple v oficiálnom vyhlásení uviedol, že vývoj nových produktov nekomentuje a nebude tak robiť ani teraz. Aby bola výroba pre spoločnosť efektívna, mala by byť schopná predať už na začiatku aspoň stotisíc áut ročne. Je to pomerne ambiciózny cieľ, ale ak niekto môže z hľadiska revolučnosti a aj verejného kreditu konkurovať Tesle, je to práve Apple.

Prvé vyjadrenia investorov sú zatiaľ skôr neutrálne,, správa o relatívne skorom uvedení „Apple auta" aj ich evidentne zaskočila. Hovorí sa totiž o tom, že jeho základná podoba by mohla byť predstavená už v tomto alebo budúcom roku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #elektromobil #Apple auto #batérie pre elektromobily
Články podľa značiek