Nitriansky Jaguar infekcii zatiaľ odoláva. Dokedy?

V nitrianskom závode automobilky Jaguar Land Rover sa po dvoch dňoch testovania ukazuje nízka miera infikovanosti koronavírusom. Výkonný riaditeľ JLR Russell Stephen Leslie hovorí, že je to výsledok opatrení, ktoré prijali od začiatku pandémie a ktoré boli dôsledne dodržiavané.

08.01.2021 20:30
debata (4)
V závode vyžadujú nosenie rúšok a ich kontrolu. Foto: Jaguar Land Rover
test Jaguar Land Rover V závode vyžadujú nosenie rúšok a ich kontrolu.

„Toto testovanie je robené preto, aby sme znížili počet nakazených ľudí a aby sme chránili produkciu práve v takýchto fabrikách, či už v tejto najväčšej fabrike v rámci nitrianskeho okresu, ale takisto aj v malých drobných firmách, kde základ existencie každej fabriky sú ľudia, ktorí v nej pracujú,“ povedal počas návštevy nitrianskeho závodu v piatok podvečer premiér Igor Matovič (OĽaNO). Dodal, že je dôležité zachovať zdravé prostredie aj v rámci fabrík, pretože výpadok chorých pracovníkov nie je ľahké nahradiť.

Zamestnancov Jaguaru začali testovať už vo štvrtok, odbery skončia dnes (piatok) okolo pol jedenástej večer. Pretestovaných bude celkovo 5 000 ľudí. Nezapojili sa len pracovníci závodu, ale aj dodávatelia. „Situácia v Nitrianskom okrese, nie je, žiaľ, dobrá, a preto sme veľmi vďační, že sme mohli začať testovanie skôr, ako prví v rámci prvého kola testovania. Považujem za správne, že sa uskutočnia aj ďalšie kolá,“ povedal výkonný riaditeľ závodu Leslie.

Doterajšie výsledky, ktoré však ešte nie sú definitívne, ukazujú nízku mieru infikovanosti. „Výsledky ukazujú to, čo sme aj očakávali. Keď sú prísne opatrenia dobre prijaté a dobre kontrolované, prinášajú svoje ovocie,“ dodala manažérka pre firemné záležitosti Miroslava Remenárová. Takmer od začiatku pandémie zaviedli v Jaguari termokamery a izolovaný prístup do zamestnania.

„Zamestnanci majú presne určené časové priestory, kedy môžu prichádzať. Sú pre to určené presné trasy,“ spomenul Leslie. V závode vyžadujú nosenie rúšok a ich kontrolu. Jedáleň je predelená plexisklami, takže zamestnanci neprichádzajú do priameho osobného kontaktu pri konzumácii jedla. Zmenou prešli aj administratívne priestory. Došlo k úprave pracovného režimu i prestávok a využívajú tiež prácu z domu.

Leslie považuje v týchto časoch za veľmi dôležitú komunikáciu so zamestnancami. "Začali sme vydávať pravidelné správy, ktoré sa týkajú koronavírusu. Naši zamestnanci dostávajú na súkromné i pracovné maily informácie, ktoré im pomáhajú zorientovať sa v tomto meniacom sa prostredí. Od prijatia mimoriadnych opatrení 31. decembra zriadili pre zamestnancov linku pomoci.

Fabrika je podľa Leslieho pripravená pokračovať v ďalšom testovaní. „Po technickej stránke máme všetko pripravené. Dôležité pre nás je, aby sme v spolupráci s miestnou samosprávou a rovnako s vládou dostali k dispozícii dostatok testov, aby sme mohli pretestovať rovnaký počet zamestnancov ako vo štvrtok a v piatok,“ objasnil.

Najväčší zamestnávateľ v nitrianskom regióne je podľa premiéra dobrý príklad prístupu a zodpovednosti a tiež „symbiózy medzi firmou a štátom, keď zo strany firmy prišla iniciatíva a zo strany štátu pomocná ruka“. Takáto spolupráca podľa neho môže pretestovanie urýchliť.

„Tým, že to testovanie prebieha priamo v mieste fabriky, je to príjemnejšie aj pre zamestnancov, že nemusia chodiť na odberné miesta,“ dodal Matovič. Testovanie v závode mu pripomenulo komunitné testovanie, ktoré by sa podľa neho mohlo robiť aj v budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Jaguar Land Rover #koronavírus #Covid-19 #pandémia koronavírusu
Články podľa značiek