Obyčajný vonný stromček? Má pohnutú históriu a ochranu ako Coca Cola!

História legendárneho aromatického stromčeka do áut má už takmer 70 rokov. Začalo to nenápadne. Dnes je z „Little Trees“ biznis za 100 miliónov dolárov ročne. Rodinná firma odolala veľkým korporáciám a receptúru vôní je jej prísne stráženým tajomstvom.

09.01.2021 07:00
debata (1)
Všetko to začalo v roku 1952, keď si dal chemik... Foto: Julius Samann Ltd.
Vonný stromček - Wunder Baum Little Trees Julius Samann Všetko to začalo v roku 1952, keď si dal chemik Julius Sämann patentovať aromatický stromček s vôňou kanadskej borovice kráľovskej.

Aromatické stromčeky v autách nám prídu ako čosi celkom prirodzené. Jednoducho sme si na nezvykli. Stali sa fenoménom a tiež dizajnovou ikonou, ktorá ovládla celú planétu. Žiadny iný aromatický systém do áut zatiaľ neprekonal tento spočiatku nenápadný vynález, patentovaný chemikom Juliusom Sämannom. Tento Nemec židovského pôvodu utiekol zo svojho rodeného mestečka Uffenheim pred fašizmom do Kanady. A to na poslednú chvíľu. Ako chemik sa celých päť rokov zaoberal analýzou aromatických zložiek kanadských borovíc. Naučil sa ich extrahovať z ihličia a uložiť do pijavého papiera.

Zdalo by sa, že k vonnému stromčeku už nemal ďaleko. Ale nie je to pravda. Do jeho kariéry zasiahla totiž ďalšia náhoda. V roku 1952 sa mu vodič cisterny zo štátu New York, ktorý rozvážala mlieko sťažoval, že v kabíne neustále cíti pach. Sämann sa mu rozhodol pomôcť. Napustil svoj borovicový extrakt do papiera a stal sa doslova malý zázrak. Účinok aromatickej látky zbavil kabínu nepríjemného zápachu. Čoskoro prejavili záujem o Sämannov vonný papier aj ďalší vodiči. Stále však nešlo o stromček a už vôbec nie o biznis. Sämann mal však obchodného ducha a tak si v roku 1954 dal svoj vynález patentovať. Urobil dobre.

Neskôr pribudli ďalšie vône. V ponuke je ich... Foto: Julius Samann Ltd.
Vonný stromček - Wunder Baum Little Trees Julius Samann Neskôr pribudli ďalšie vône. V ponuke je ich približne 60.

Popísal ho ako papier impregnovaný aromatickými zložkami, ktorý ničí zápach a prevonia interiér. Dôležité je, že súčasťou ochrany bol aj tvar pijavého papiera – ako inak išlo o Sämannovu milovanú kanadskú borovicu kráľovskú. Stromčeky, balené v celofáne, sa razom rozleteli z malého mestečka Watertown do celého sveta. Dostali názov Little Trees. Spočiatku mali motoristi k dispozícii len vôňu borovice, no neskôr sa ponuka rozšírila o vône rôzneho korenia a kvetín. Úspešná je aj vôňa vanilky a chladivá „Black Ice“. Dnes je ich približne 60. Little Trees expandoval rýchlo z amerického kontinentu aj do Európy.

Tvar stromčeka sa nikdy nezmenil a spoločnosť... Foto: Little Trees
Vonný stromček Tvar stromčeka sa nikdy nezmenil a spoločnosť Julius Sämann Ltd ostala stále rodinnou firmou.

Nemci poznajú vonné stromčeky pod názvom Wunder-Baum a takí Francúzi, Španieli, či Portugalci ako Arbre Magique. Vo Veľkej Británii sa určitý čas predávali ako Magic Tree, ale v roku 2011 sa firma vrátila k pôvodnému názvu. Čo je na Little Trees čarovné, firma Julius Sämann Ltd svoj biznis nikdy nepredala a do rok 1999, kedy Sämann zomrel, patrila samotnému vynálezcovi. Dnes ju vlastní jeho rodina. A biznis, ktorý predstavuje ročne neuveriteľných 100 miliónov dolárov, chráni rovnako ako Sämann. Stromčeky sa naďalej vyrábajú v mestečku Watertown v štáte New York podľa prísne stráženej receptúry aromatických zložiek a papiera, ktorá je podobným tajomstvom ako recept na Coca Colu

Dodnes sa nikomu nepodarilo Litlle Trees úplne napodobniť a tak je stále najpredávanejším aromatickým systémom v autách. Stromčeky s pôvodnou vôňou nájdete prakticky všade – od čerpacích staníc až po predajne potravín. A nevyzerá to tak, že by sa ich kariéra mala skončiť. Sú cenovo dostupné a akceptované naprieč všetkými spoločenskými vrstvami. Milujú ich bohatí aj chudobní a ďaleko nemajú ani od dizajnovej ikony. To aj vďaka samotnému Sämannovi, ktorý si vždy zakladal na testovaní a vysokej kvalite jeho výrobkov. Trval nekompromisne na kontrole, ktorá zaručila skvelú vôňu, jej intenzitu a trvanlivosť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Little Trees #vonný stromček #Julius Sämann
Články podľa značiek